Bratislava blogg – Johanna skriver från reportageresa till Slovakien

Klockan är snart 23 och sitter här med ett värkande knä, full mage men gott humör. Anlände för några dagar sedan till Bratislava för en vecka i Slovakien med omnejd. Är här med journalistelever från Kaggeholms fhsk (här kan du läsa deras blogg om hur de lyckades träffa presidenten redan första dagen) , som ska ta en närmare titt på vad som hänt med Slovakien 20 år efter självständigheten från kommunismen.

Efter några dagar på plats är det en hel del dubbla känslor som snurrar runt. Ibland känns det som att kliva runt i forna Sovjet där både  byggnader och gatunamn påminner om tiden efter andra världskriget och kommunismen, men också vackra gränder och spännande arkitektur från åren då det var ungerskt.

bild-68 bild-69

 

 

 

 

 

Två lärare som är lite lost.

Två lärare som är lite lost.

Inte helt lätt att förstå menyerna.

Inte helt lätt att förstå menyerna.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Den gamla delen av staden är väldigt vacker men det räcker med att promenera i 10 – 15 minuter för att komma till betydligt tristare kvarter. Just nu är det dessutom ganska folktomt eftersom det inte är turistsäsong.

Åt middag med en slovakisk tolk härom kvällen och hon berättade att genomsnittslönen ligger på ca 850 euro, att dagis är något som bara existerar för de rika och att nuvarande presidenten verkligen inte är någon hit. Men jämfört med hur det var innan den ”mjuka revolutionen” så är det toppen.

bild-67bild-74

 

 

 

Kan också konstatera att de kommit väldigt långt när det gäller internet, det finns gratis wifi på nästan alla caféer och restauranger, inklusive på bussen från Wien till Bratislava(!). Men förundras över hur mycket de älskar uppstoppade djur, i alla fall på vårt hotell, att det är lite si och så med engelskan och att romer är ett väldigt laddat ämne. Men mer om det i ett annat inlägg.

 

Här äter vi frukost, observera djurtemat.

Här äter vi frukost, observera djurtemat.

 

Donaus strand.

Donaus strand.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Så var det knäet ja. Gjorde en riktig praktvurpa första dagen efter att ha snubblat på trottoaren (jag vet, jag vet, lyft på fötterna) så nu är det ett stort hål i favoritjeansen och ett stramande sår på knäet. Lite  vardagsdramatik.

Johanna Litsgård Lebourne

Twitter: @litsgaard

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2017-03-13T11:51:20+00:00