Wretmans fåglar – Teatergrillen hyllar Tore Wretman

Onsdagen den 16 januari 2013 är det åter dags för Teatergrillens årliga hyllning till sin stamfader, Tore Wretman. Årets Wretmandagar genomförs i år med inriktning på Wretmans fåglar.

– Vi vill ur det franska köket lyfta fram viktiga och fantastiska råvaror som vi inte ser på menyn varje dag. Vi kommer att laga dem med utgångspunkt i det klassiska köket, i Tores anda men med gott om svängrum för moderna tolkningar, säger Thomas Mortensen, kökschef på Teatergrillen.

En av höjdpukterna på årets meny är blodanka, anrättad i den ikoniska ankpressen. Wretman har skrivit om användningen av ankpressen som en av de roligaste, men också svåraste, uppgifterna han minns från sina år i köket.

På menyn hittar vi, förutom den pressade blodankan, fantastiska råvaror som Bressekyckling, fasan, vaktel, kapun och fler fjäderfän därtill.

Tore Wretman och Teatergrillen: Tore Wretman övertog i mitten på 40-talet driften av Riche och förvandlade snabbt delar av lokalen till Teatergrillen. Svensk husmanskost blandades med dåtidens nymodigheter. Flera svenska matklassiker skapades och lanserades under Tore Wretmans regi. Det satsades även på restaurangupplevelsen som en helhet, där inte bara mat utan även servering, inredning och konst var viktigt – ett helhetstänk som fortfarande präglar Teatergrillen.

Tore Wretmans fåglar serveras på Teatergrillen 16-19 januari 2013.

 

Teatergrillen är en exklusiv restaurang i centrala Stockholm.

2012-12-25T17:27:00+00:00