Renew rekommenderar: Gripande program om självmord

Runt en miljon människor i världen begår självmord varje år — en person var 40:e sekund. Självmorden står för 1,5 procent av världens dödsfall. I genomsnitt begås 15 självmord per 100 000 människor, men bilden varierar kraftigt från land till land.I Sverige tar omkring 1 500 personer livet av sig varje år, det är en person var sjätte timme. Psykisk ohälsa ligger oftast bakom självmord, enligt studie i medicintidskriften Lancet.

Trots detta väcker självmord ofta starka fördömanden och nedlåtande kommentarer om den som tagit sitt liv, det talas om egoism, brist på kämparvilja etc. Det är också svårt att tala öppet om självmordsförsök och självmord, eftersom det väcker starka känslor av skuld, avståndstagande och rädsla.

En person som var med om att livskamraten tagit livet av sig är Annelie Evysdotter . I Tendens i SR 1 berättar hon i programmet ”Vad har du gjort?” om sin sambos självmord serien Svenska berättelser. Serien är producerad av Ola Hemström och nominerad till Stora Radiopriset 2012.  Vi på Renew Magazine vill rekommendera detta program. Du kommer till det genom att klicka på länken:

”Vad har du gjort?”

Jag närmar mig ladugården, jag vet att jag måste ta reda på vad som finns där. Jag känner att det är något som inte står rätt till. Några sekunders väntan  och ett djupt andetag. När jag öppnar dörren ser allt ut som vanligt. Sen ser jag dig. En hängande kropp.
Jag fylldes av ett sådant hat till dig. Jag minns att jag gick fram till och skrek ”Vad har du gjort?” / Annelie Evysdotter

 

Åsa-Mia Fellinger

fellinger@renewmag.se

2017-03-13T11:51:22+00:00