När det bränner till

Jag var ganska länge ute efter de snabba kickarna. Därför var nyhetsredaktionen den optimala arbetsplatsen, speciellt modell större där nationella angelägenheter bollades runt och granskades av ett reporterhav. Underbart. Här hände det grejer. Kan fortfarande känna pulsen när jag kliver in på en redaktion och känna den där känslan av att åtminstonde tro sig vara i händelsernas centrum.

Lämnade den världen när jag fick barn och fick ungefär vid samma tillfälle möjlighet att börja undervisa och …ja, fortfarande åtta år senare är det väldigt kul att gå till jobbet. I veckan kombinerades de här två världarna.

Bilden: E-nytts redaktörer och dagschefer planerar inför dagen.

På schemat stod webbredaktion. Det är ju ingen hemlighet att mediamarknaden flyttar ut allt mer på de digitala plattformarna och ja, nu var det dags för våra elever att skapa redaktionen enytt.com. Bevakningsområdet var Ekerö med omnejd, vilket kanske förklarar namnet, och övningen var att göra nyheter, på riktigt, TV och skriva artiklar och samtidigt lära sig hur en redaktion fungerar.

De kastade sig snabbt in i arbetet och fann imponerande snabbt sina roller och började tänka nyheter.

Och så, dag två, bränner det till. SD-röran snurrar runt i pressen och redaktionen bestämmer sig för att undersöka hur det står till bland Ekerös SD-anhängare. Efter lite idogt journalistarbete hittar dom en grej och resultatet blir det här.

Rasistiska uttalanden på ett Twitterkonto tillhörande Dennis Ek som sitter i kommunfullmäktige.

Hemskt. Så klart.

Och bra jobbat av E-nytts redaktion!

Att sitta på första parkett och se nyheten komma till och sedan ta fart är extra kul när det är ett gäng 20 – 30 åringar som just börjat få kläm på det här med journalistik och nya plattformar som levererar. Strax efter att artikeln läggs upp blir den retweetad av Lars Ohly och Emanuel Karlsten och några timmar senare citerade i nättidningen Nyheter24.

Så går det till i en fungerande demokrati med pressfrihet. Fantastiskt.

Att sedan få läsa den här krönikan i samma tidning. Ja…då bränner det till under ögonlocken när jag står  inne på barnavdelningen och köper vantar till äldsta sonen.

Att förverkliga sina drömmar.

Att varje ny termin få se människor hitta sin grej och växa är verkligen en förmån.

 

Johanna Litsgård Lebourne –

till vardags verksamhetsledare för mediautbildningen på Kaggeholms folkhögskola.

johanna.lebourne@renewmag.se

Twitter: litsgaard

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2017-03-13T11:51:25+00:00