Bäst just nu – Johanna listar om media

Nu går det undan, racet fram till jul är inne på sitt upplopp. Snön vräker ner och på gatorna i södra delen av  Sverige blir det snabbt kaos, samtidigt som alla (well…?) norr om Gävle ler lite överseende och undrar vad vi tjafsar så mycket om. ”Det vet väl alla som någon gång bott på landet att man har lite sand och en skyffel i bilen”. Och ”att man kör som med ett ägg” under foten när det är slirigt på vägarna. Nej, där finns ingen tröst att hämta.

Men kanske här, fyra tips på media modell bättre.

 

1. Historieätarna – SVT

Roligt, smart och undervisande. Världens bästa idé att äta sig igenom tidsepoker och dessutom ge en inblick av hur folk levde på den tiden. Den brittiska föregångaren heter The Supersizers… och sändes första gången 2007 på BBC 2. Nu är det Erik Haag och Lotta Lundgren som äter oss igenom historien. Och nej, jag är verkligen inget fan av mat-TV. Äter gärna själv, men att titta på andra som lagar och mumsar på bästa sändningstid är inget jag ställer klockan efter. Vad är det då som gör att det här fungerar så bra.

Jo, och jag citerar Erica Treijs, Svenska Dagbladet.

”Vad som skiljer ”Historieätarna” från andra matprogram? Det mesta faktiskt. Främst att programledarna har en viss distans både till sig själva och till mat, men också att de faktiskt fungerar som levande försökskaniner framför mina ögon. Och ska det ätas i tv, ska det banne mig göras fullt ut. Hellre tupphuvud än grisrumpa.”

Karin af Klintberg, som är producent och ligger bakom både Värsta språket och Landet brunsås är ett geni. Så är det bara.

 

3.  Alex och Sigges podcast

Det är smart och känsligt på samma gång och där emellan bjussar Alex och Sigge på anekdoter från verkliga livet. Alex tar oss till exempel med hela vägen in till terapisoffan där vi får följa hur han jobbar med sin historia utan att det blir smetigt med Sigge som ett sunt bollplank. Det är roligt utan att bli glättigt och personligt utan att bli för privat. De balanserar stundtals på en ganska tunn tråd men det är också det som gör att man vill lyssna vidare.

Sedan är det så klart ett plus att de båda är pappor till barn mellan 0 och nio, tio (?) år. Jag är definitivt målgruppen eftersom min livssituation i mycket liknar deras. Men det här hade bara blivit trist  och tråkigt om de inte skruvat resonemangen och vågat ta ut svängarna. Bra, bra.

Alex och Sigges podcast. 

 

3. Beyoncé tar begreppet powerpoint till nya nivåer

Affärsmagasinet Forbes har placerat Knowles på fjärde plats bland de 100 mäktigaste och inflytelserika kändisarna i världen; tredje bland musiker som tjänar mest och etta bland kändisar under 30 som tjänar mest, med mer än 87 miljoner dollar i inkomster mellan 2008 och 2009. Men det är inte det som är grejen här utan skärmen! Snacka om att maxa tekniken.

 

4. Skandinavien toppar alla listor 

Yes så är det, är det någonstans man ska bo för att toppa världslistorna av pengar, jämställdhet, miljö osv. så är det här uppe i Norden. I helgen ägnade CNN:s Fareed Sakaria ett ganska långt resonemang åt att fundera kring vad det är vi gör i här uppe som blir så bra.

CNN:

“Because of their more limited inequality and more comprehensive social welfare systems, many perceive average welfare to be higher in Scandinavian societies than in the United States. Why, then, does the United States not adopt Scandinavian-style institutions?” asked three researchers in a recent MIT paper that can be downloaded here. “More generally, in an interdependent world, would we expect all countries to adopt the same institutions?”

In this week’s What in the World on GPS this Sunday at 10 a.m. & 1 p.m. ET, Fareed Zakaria takes a look at the surprisingly free market countries of Scandinavia, and what the United States can – and can’t – adopt from them.

Här kan du se mer.

 

Johanna Litsgård Lebourne

Twitter: litsgaard

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2017-03-13T11:51:23+00:00