”Alien”-lika skallar funna i Mexiko

Enligt CBS News har arkeologer funnit 25 skallar med ”alien”-liknande drag på en kyrkogård i Mexiko.  Fynden är daterade till tiden mellan åren 945 och 1308, de äldsta är alltså drygt tusen år gamla.

Forskarna antar att förändringen av skallarna gjorts möjlig genom tryck på huvudet av träribbor ihophållna av band. Men varför man gjort så är en gåta.

– 13 av de 25 skallarna på kyrkogården har deformationer. Vi kan inte säga specifikt varför det här folket ägnade sig åt att förändra huvudets former, säger Cristina Garcia Moreno, som analyserat fynden i ett projekt drivet av USA-universitetet Arizona State University i Phoenix.

Hon berättar också att forskarna funnit skallar i andra delar av Mexiko, inklusive Guasave, söder om Sonora som visade liknande missbildningar bland vissa grupper av människor. Men man har aldrig tidigare hittat sådana här fynd i Sonora, och att många av skeletten på kyrkogården var av barn.

 

Här kan du läsa mer.

 

2017-03-13T11:51:22+00:00