Sommar med Soran Ismail

Apropå det som händer bland Sverigedemokraterna just nu så lyfter vi upp det här inlägget från i somras.

Lyssnade på Soran Ismails Sommarprogram och pendlade mellan att skämmas för vardagsrasismen i Sverige och förundras över vad människor kan stå ut med men ändå resa sig igen. Kände inte till Soran Ismail mer än från stå-upp scenen men har, som förmodligen många andra, fått en helt ny bild av honom. I programmet beskrivs hur hans föräldrar flyr Kurdistan för att till slut hamna i syriskt fängelse med ett spädbarn på armen. Hur de utan papper kommer till Sverige men får stanna och hur Soran växer upp utanför Uppsala.

Där börjar kampen om att hitta en identitet.

Så här beskrivs programmet på SR:s hemsida

Soran Ismail har under året turnerat med egna showen Resan fortsätter, och är även känd från humorprogram som Roast på Berns och Parlamentet. Är intresserad av politik och blandar ofta in samhällskritik i sina stand up-nummer. Gjorde mediedebut i programmet Eru Edgy i P3 och är numera återkommande sidekick iMorgonpasset i P3.

Han kom till Sverige som spädbarn och är uppvuxen i Knivsta utanför Uppsala. Blev tidigare i år tilldelad utmärkelsen Årets smartaste ungdomsförebild. Kan rabbla talet pi:s 1059 första decimaler på under tio minuter.

– Från syriskt fängelse till pursvenskar i Knivsta, hur hittar man sig själv? Hur smälter man in i det samhälle som rekryterar ens vänner in i nazismen, utan att ge upp sina rötter? Mitt program kommer handla om kampen för att hitta och skapa min identitet.

 

Lyssna här.

 

Sagt om programmet

Fredrik Virtanen, Aftonbladet:

Snubben är bara 24 år men talade med visdom, elegans och stiligt avvägd humor om vardagsrasism, nationalism,identitet och om sin bakgrund som kurdisk flykting. Soran Ismail var imponerande.

Ulla Sundström, Göteborgs Posten:

Det blir ett väl sammanhållet, personligt och mycket tänkvärt program. Soran berättar på sitt milda sätt bland annat om ansträngningen att vara en duktig invandrare, eftersom ens beteende avgör hur mycket svensk man kan räknas som. Och om hur en telefonförsäljare som kallar sig Johan säljer mycket bättre än en som kallar sig Soran.

 

Johanna Litsgård Lebourne

Twitter: @litsgaard

 

 

2017-03-13T11:51:26+00:00