Fem skäl att älska ”Så mycket bättre” Och ett att hata det

Nedräkningen har börjat tills jag och ungarna bänkar oss framför platt-tv:n och ”Så mycket bättre” . Våra förväntningar är höga, men också vår skepsis. För hur sjutton ska Miss Li kunna toppa förra veckans fantastiska tolkning av  Pugh Rogerfeldts ”Här kommer natten”. Och hur ska Darin – denna vackra superbegåvning som vi har följt sedan han pubertetskalvig  klev in på Idol-audition 2004 – klara av den sömndeprivation som han och de andra utsätts för under inspelningen? Kommer den målbrotts-svajighet som ganska ofta drabbade hans röst under Idoltiden att komma tillbaka?

Förmodligen är oron obefogad. Vi kan nog vara tämligen säkra på att än en gång få ta del av musikaliska stordåd. Och det är just en av de saker som jag älskar med ”Så mycket bättre”. Att kvaliteten på musiken är hög. Mycket hög rent av.

Här kommer några fler skäl att älska programmet:

1. Artisterna gör egna, och många gånger högst personliga, tolkningar av huvudpersonens musik.  Vi slipper alltså den hemska/tröttsamma/usla/osv. karaoken, som så ofta präglade Idol och numera genomsyrar X- Factor (med undantag för Malcolms låtar förstås…)

2. Programmet saknar jury. Tittaren lämnas alltså åt sin egen goda bedömningsförmåga och smak. Heureka!

Vi slipper kommentarer som ”Det är en ära att jobba med dig….”, som fälls cirka trettio gånger per kväll i X-factor. Och Marie Serneholts ”asså” ”Fy fan” eller slika intetsägande kommentarer i falsett (Snälla, supersnygga Marie, uppsök en logoped och lär dig använda dina stämband bättre!)

3. Vi påminns om den musikskatt som många av artisterna sitter på. Nostalgitrippen med Pugh förra lördagen var underbar. Och vem kan glömma genomgången av Michael Wiehes? Inte jag, i alla fall.

4. Yngre personen, typ mina kids, upptäcker äldre artister som Pugh Rogerfeldt, Mikael Wiehe, Lasse Berghagen m.fl.

5. Äldre personer, typ jag, upptäcker artister som vi hittills har avfärdat genom att snabbt byta radiokanal. Timbuktu och September är två av dem.

6. Man lär känna personen bakom artisterit. I alla fall några fall, typ Petter, Pugh Rogerfeldt och Laleh, som faktiskt verkade dela med sig av sig själva.  Men, det gäller tyvärr inte alla. Lena Ph hade murar omkring sig i varenda scen. Varför hon ställde upp är skrivet i stjärnorna, nej förresten på hennes kontoutdrag. Och detta är just en av hotbilderna mot programmet ”Så mycket bättre”, att artisterna ställer upp enbart av ekonomiska skäl, inte för att bjuda på sig själva som personer.

Men det finns ett stort skäl att hata programmet – De lååååååååånga reklamavbrotten!  Tack och lov har vi en HD-box. Den gör att vi kan spela in programmet och spola förbi all reklam. Javisst, det ligger en viss risk för förslitningsskada på fingret som håller ner spolknappen, men det är det värt.

 

Estelle

P.S. Vem är körtjejen som syns som en silhoutte i bakgrunden?  Hon borde få mycket cred för sin insats.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2017-03-13T11:51:27+00:00