Fem bra journalistfilmer – Renew tipsar

Tycker du att journalister bara är jobbiga och att media mest ägnar sig åt att överdriva och försöka sälja lösnummer. Då har vi plockat fram fem bra journalistfilmer  som kanske kan få dig att ändra åsikt.

Här får vi följa TV-programmet  60 Minutes från insidan, se spelet kring den berömda intervjun av David Frost med president Nixon efter Watergateskandalen, Michael Cain som utrikeskorrespondent i Vietnamn,  en ung Jane Fonda i ”Kinasyndromet” och, så klart, Redford och Hoffman i ”Alla presidentens män”.

Håll till godo.

 

The Insider

Jeff Wigand avskedas från sin position som chef för forskning och utveckling på ett multinationellt tobaksbolag när han protesterar mot att cancerframkallande ämnen tillförs i cigaretter för smakens skull. Han hotas att hålla tyst om det han vet och påminns ständigt om sitt stränga sekretessavtal. Men hans samvete gör sig påmint, och när han kommer i kontakt med Lowell Bergman på 60 Minutes går han med på att berätta sin historia för allmänheten. Men Lowell och Jeff upptäcker snart att i en värld där ”Big Business” styr har sanningen ett högt pris. Allt medan Jeffs liv slås i spillror använder tobaksjätten all sin makt för att hindra sanningen att triumfera.

 

Den stillsamme amerikanen

Året är 1952 och Vietnams kommunistrebeller är på väg att driva de franska kolonisatörerna på flykt – och i det tysta agerar USA för att hindra kommunisterna från att ta över. Den luttrade utrikesreportern Thomas Fowler (Michael Caine) är London Times utsände i Saigon. Tillsammans med sin vackra älskarinna Phuong, lever han ett bekvämt liv. En dag anländer en ung amerikan, Alden Pyle (Brendan Fraser), som säger sig vara biståndsarbetare. Pyle och Fowler blir vänner, men när Pyle förälskar sig i Phuong, blir deras vänskap ohållbar. Fowler anar dessutom att Pyle har en dold agenda. Medan situationen i Saigon blir allt farligare – tar ett dödligt triangeldrama sin början… DEN STILLSAMME AMERIKANEN bygger på Graham Greenes berömda roman ”The Quiet American”. Bakom den kritikerrosade filmen står regissören PHILLIP NOYCE (Lugnt Vatten). MICHAEL CAINE (Ciderhusreglerna, Hannah och hennes systrar m.fl) blev Oscar-nominerad för sin roll som utrikesreportern Thomas Fowler.

 

Frost/Nixon

Filmen handlar om efterspelet av Watergate-skandalen som tvingade president Richard Nixon att som första president i USA:s historia avgå från sitt ämbete. Filmen tar sin början då skandalen precis har uppdagats och Nixon håller sitt avskedstal till nationen. Detta tal ses av 400 miljoner människor vilket gör att den brittiske talkshowvärden David Frost får upp ögonen för Nixons attraktionskraft som intervjuoffer. 1974, tre år efter skandalen får Nixon erbjudandet och tackar ja till att bli intervjuad av Frost av två orsaker. För det första får han 600.000 dollar för besväret. För det andra tror han inte att Frost kommer att ställa några svåra frågor vilket kommer att ge honom friheten att berätta historien från sin synvinkel och på så sätt framstå i bättre dager. En spännande historia och en lysande lektion i intervjuteknik.

 

Kinasyndromet – modell äldre men håller fortfarande

Den karriärdrivna TV-reportern Kimberly Wells blir en dag vittne till en olycka på ett kärnkraftsverk när hon och hennes team är ute och jobbar. Hon ser direkt sin chans att få ett scoop, men myndigheterna försöker mörklägga hela incidenten och snart befinner hon sig intrasslad i en konspiration.

 

 Alla presidentens män – ett måste för den som är det minsta intresserad av journalistik

Carl Bernstein och Bob Woodward är journalister på The Washington Post. De börjar skriva om ett inbrott i demokraternas partihögkvarter och inser snabbt att detta inte är något vanligt inbrott. Sakta men säkert avslöjar de allt fler av de inblandade.Filmen regisserades av Alan J. Pakula och manuset skrevs av William Goldman. Den är baserad på Bernsteins och Woodwards bok med samma namn. Jason Robards spelar deras chef Ben Bradleee, en roll som han fick en Oscar för Bästa manliga biroll.

Den bilintresserade kan dessutom notera att Bernstein och Woodward kör en Volvo Amazon.

 

_DSC3305

Johanna Litsgård Lebourne

johanna.lebourne@renewmag.se

Instagram: johanna_lebourne 

 

 

2017-03-13T11:51:25+00:00