Appen som utmanar oss i att ge beröm

Hur svårt kan det vara att våga se och ge beröm till sina kollegor egentligen? Jättesvårt tydligen. I alla fall om man får tro de studier som visar att brist på beröm är en stor orsak till ohälsa på svenska arbetsplatser. Men nu finns appen som kan råda bot på det.

Med några uppmuntrande ord mår alla bättre, inklusive bokslutet. Det rekommenderar rekryterings- och bemanningsföretaget Adecco, som står bakom nya appen ”Berömutmaningen”. Sveriges första tränings-app i konsten att både ge och ta emot beröm på jobbet – kolleger emellan.

Berömutmaningen består av tio olika övningar som utmanar och tränar dig i den ädla men svåra konsten att både ge och ta emot beröm. Varje dag under tio dagar (med två dagars helguppehåll, då får man vara precis hur odräglig man vill) får du en ny övning att bita i. Efter varje övning finns möjlighet till utvärdering så att du själv kan följa din egen utveckling som världsförbättrande berömmare.

 

Men det handlar inte bara om att plussa alla andra, det är minst lika viktigt att klappa sig själv på axeln med jämna mellanrum.

Studier från uppmärksammade amerikanska HR-forskare och från Karolinska Institutet visar,  att företag som regelbundet berömmer sina medarbetare är tre gånger så lönsamma som företag som saknar positiv feedbackkultur.

Bland de som får positiv uppmuntran regelbundet  minskar dessutom antalet sjukskrivningar.

Nu är det här så klart ett smart sätt för företaget  Adecco att bygga sitt eget varumärke, men om vi bortser från att vi bara är en del i en stor PR-kampanj och testar effekten av lite mer plus än minus till omgivningen så kanske vi i alla fall har en så kallad win-win som man brukar säga i företagsvärlden.

Johanna Litsgård Lebourne

Twitter: @litsgaard

 

 

 

2012-11-06T11:31:51+00:00