Vi listar favoritprogram på TV

Hösten innebär mer TV-konsumtion för många av oss. Mörker och regn lockar inte precis till utomhusaktiviteter. Och så är ju TV-tittande ett utmärkt sätt att koppla bort tankar på jobb och övriga förpliktelser en stund. Men det gäller verkligen att hitta ett program som fångar ens odelade uppmärksamhet. Ett bra program med andra ord. Här kommer Renew Magazines val av bra program. Tipsen, som ges utan inbördes ranking, spänner från lättsam underhållning till gripande drama.

 

1. Dramathrillern Homeland på SVT1 som handlar om marinkårssoldaten Nicholas Brody (Damian Lewis) som efter åtta år i fångenskap i Afghanistan återvänder till USA som hjälte. Men alla tror inte på honom, framför allt inte CIA-agenten Carrie Mathison (Claire Danes), som misstänker att Brody har omvänts och nu arbetar för Al-Qaida. I serien får man följa Carrie Mathisons arbete för att avslöja Brody och den farliga katt- och råttalek med Amerikas nationella säkerhet som utvecklas. Det hela kompliceras av attraktionen mellan Carrie och Brody och hennes bipolära sjukdom. Clares Danes gestaltning av mano-depressivitet är fullständigt lysande.

Homeland vann två Golden Globes 2011 bland annat i kategorin Bästa TV-serie – Drama.  Och var vid Emmy Awards 2012 galans stora vinnare då serien bland annat utsågs till Bästa TV-serie i dramasektionen och både Claire Danes och Damian Lewis utsågs till bästa skådespelare.

2. Solsidan, kanal 4. Denna komedi behöver ingen närmare presentation, men om du av en händelse skulle ha missat den, kan vi berätta att det är en lysande svensk komediserie  som driver med de flesta av nutidens familjelivs-fenomen – statusjakt, curlandet av barn, åldersnojor, aktivitetshets, relationsproblem m.m.. Felix Herngren, Johan Rheborg, Josepine Bornebusch, Mia Skäringer och Henrik Dorsin är samtliga lysande i sina huvudroller. Och tänk – de är helt befriade från det annars så vanliga sättet att tala bland skådespelare i Sverige – ni vet, det där teatrala, scenskolemässiga sättet.  Den enda invändningen mot Solsidan är att det sänds i kanal 4. Reklampauserna är som vanligt olidligt långa och på-annonseringen tramsig. Vårt tittartips är därför att spela in programmet och sedan spola förbi allt det där som man är förskonad ifrån på SVT.

 

3. Kobra. Ett kulturprogram i SVT med intervjuer och reportage och som leds av Kristofer Lundström. Ett inspirerande program som gör att man får upp ögonen för en massa intressanta kulturfenomen och -personligheter världen över. Inte ett dugg prentetiöst, utan  gjort med glimten i ögat och skickligt lett av kunnige och charmige Kristofer Lundström.

 

4. Falling Skies (TV6) En amerikansk TV-serie som är skapad av Robert Rodat och är producerad av Steven Spielberg. Den handlar om tillvaron för ett antal personer efter en utomjordisk invasion Sex månader har gått sedan den första attacken och de överlevande har grupperat sig och startat en motståndsrörelse. Istället för att fly, kämpar dom tillbaka och försöker återfå jorden som den var.

Detta är en serie för hela familjen, men inte för mindre och/eller lättskrämda barn. Även om handlingen i förstone kan kännas lite tramsig, griper den snabbt tag i en och engagerar. Välproducerad underhållning med andra ord.

5. Torka aldrig tårar utan handskar, en dramaserie med manus av Jonas Gardell och regi av Simon Kajser. Serien utspelar sig i Stockholm på 1980-talet, då de allra modigaste bögarna precis har börjat resa sig för ett liv i frihet. En makalös kärlekshistoria som utspelas när ”den nya digerdöden”  aids kommer till Stockholm. Det handlar om frihetslängtan, kärlek och oerhörd sorg. Ett svenskt drama i absoluta toppklass.

6. Partaj,  humorprogram i kanal 5. Christine Meltzer, Johan Petersson, Eva Rööse m.fl,  tar grepp om aktuella händelser och gör sin egen tolkning av veckans stora snackisar i form av sketcher, TV-parodier och kändisimitationer. Oavsett om det handlar om kända personer eller karaktärer typ campingkvinna från Dalarna, är  Christine Meltzer  lysande i sina parodier. Men det är inte bara hon som ska hyllas, utan hela partaj-gänget. De ger ett intelligent, rappt och sanslös roligt måste-se-program, som faktiskt håller ”Saturday Night Live”- klass.

7. X-factor i kanal 4. Ett helt otippat val. Men tröttheten efter på tok för många säsonger av sönderproducerade Idol har nästan helt försvunnit och lämnar plats för ett familjefredagsmys-program som detta. För det är verkligen kul att följa de musikaliska talangerna Benny Hult, Alexander Holmgren, JEM och Malcolm Brandin. Och att få se flera nyanser av Orup och upptäcka Ison Glasgow, som innan åtminstone för oss var helt okänd.  Javisst – reklampauserna är olidligt långa  Och utröstningen ligger på tok för sent. Men tack och lov går det att zappa över till SVT när reklam-maratonen äger rum. Och så räcker det att läsa om utröstningen dagen efter. Det gäller också att byta kanal när tv-hallåan plötsligt dyker upp på  X-factor-scenen för att påannonsera nästa program eller vad det nu är han/hon gör. Genant och malplacé är det i alla fall.

 

Åsa-Mia Fellinger

fellinger@renewmag.se

 

 

 

 

 

 

 

 

2017-03-13T11:51:29+00:00