Matens pris – om vad som egentligen ligger på våra tallrikar

Matens pris är en lysande granskning av radioreportrarna Malin Olofsson och Daniel Öhman om verkligheten bakom prislappen. För den uppmärksammad  radioserien vann de Stora journalistpriset 2011.

Aldrig förr har vi konsumerat så mycket mat som nu. Ändå tar den en minskande del av vår hushållskassa. Maten är billig och vi köper bara mer och mer.

Serien som du hittar HÄR handlar om den billiga maten. Om det du inte får veta hur noga du än läser på innehållsförteckningen. Det handlar om baksidan av en livsmedelsproduktion som skruvats upp till max.

Köttkonsumtionen har från 1950 till i dag ökat från 50 kg per person och år, till hela 83 kg, och vi fullkomligt frossar i läsk och choklad. På tjugo år har svensken ökat sin läskkonsumtion med över 200 procent.

 

På 50-talet gav en kossa i genomsnitt 3000 liter mjölk per år – i dag ger en ko 9000 liter. En grissugga kan i dag föda upp dubbelt så många kultingar som för 50 år sedan.

Men priset är högt. Djuren lider och den proteinrika föda de äter är en av de främsta anledningarna till att regnskogen huggs ner.

I dag lyckas jordbruket få ut dubbelt så mycket spannmål från den svenska åkern jämfört med för 50 år sedan. I andra länder som är mer liberala med bekämpningsmedel och genmodifiering är skillnaderna än större. Årstider i frukt- och grönsaksdisken är ett minne blott.

Men produktionen är dopad av billig olja och bekämpningsmedel vars konsekvenser få känner till. Globalt sett står livsmedelsproduktionen för en betydande del av världens utsläpp av växthusgaser.

Billig och inte sällan illegal arbetskraft utnyttjas i branschen världen över och villkoren försämras när matkedjorna pressar sina priser.

I fem program berättar de hur dagens livsmedelsproduktion i själva verket skadar människor, djur och miljö.

Genom att syna tillverkningen av livsmedel som vi alla har i vårt kylskåp erbjuder de dig en resa i matens spår som du aldrig upplevt förut.

Efter radioserien har det även blivit en bok som nu finns på pocket.
Matens pris : boken som matindustrin inte vill att du ska läsa

 DN skriver om boken.

 

Johanna Litsgård Lebourne

Follow: @litsgaard

 

 

2017-03-13T11:51:32+00:00