Linn Ullman besöker Malmö

Linn Ullmann studerade engelsk litteratur i New York och påbörjade där också sin doktorsavhandlin. Efter studierna i USA kom hon att etablera sig som en av Norges främsta kulturjournalister och romandebuterade 1998 med Innan du somnar. 

Ullmanns romaner är verkliga gränsgångare mellan släktdrama, kriminalhistoria, kammarspel och mänsklig komedi. Lekande lätt växlar hon mellan fin ironi och djupaste allvar. I hennes senaste roman, Det dyrbara, går Jon Dreyers liv i bitar. Hans stora litterära livsprojekt har gått i stå, han är konsekvent och smärtsamt otrogen, något hans fru Siri är lika smärtsamt medveten om. Hon å sin sida försöker förhålla sig till en mor som börjat supa igen efter tjugo års nykterhet, och som är på väg in i sitt eget mörker. Jons och Siris dotter är våldsam och oregerlig. Allt börjar med att den nittonåriga barnflickan Mille försvinner utan ett spår. Ovissheten om vad som hänt med henne bultar som ett mörkt hjärta i familjen Dreyers liv och i berättelsen. När Mille två år senare hittas död har sönderfallet gått mycket långt.

Hos Ullmann är kärleken alltid både hot och löfte, men i Det dyrbara framstår den med än tydligare skärpa än tidigare som den enda nåd vi människor har.

Kvällens samtalsledare är Roger Wilson, programledare och kulturjournalist.

Som vanligt på Internationell författarscen på Stadsbiblioteket i Malmö är det fri entré.

Torsdag 1 november
Klockan 19.00
Plats: Ljusets kalender

Förprogram  klockan 18.30: Läsning med finlandssvenska poeten Catharina Gripenberg

2017-03-13T11:51:28+00:00