Svenskar positiva till att hjälpa sina grannar

I dag, 26 oktober, är det Grannens dag – en dag för att hylla och uppmärksamma sina grannar. Och svenskarna har inget emot att hjälpa sina grannar visar en ny undersökning från Fastighetsbyrån. Hela 9 av 10 svenskar har någon gång hjälpt sin granne och det vanligaste är att sköta om blommor, post och annat när grannen är bortrest. Men traditionella könsroller skiner igenom när man hjälper grannarna. Kvinnor passar grannens barn medan männen skottar på grannens tomt.

 Glöm grannfejder och arga lappar i trappuppgången, undersökningen visar istället  att svenskarna är mycket positiva till att hjälpa sina grannar med olika saker. På frågan ”Skulle du vara öppen för att hjälpa till om din granne behövde hjälp med något” svarade 80 % ”Ja, absolut”. 9 % svarade ”Kanske, beror på vilken granne det är” och ytterligare 9 % svarade ”Kanske, beror på omfattningen”. Endast 1 % svarade ”Ja, men bara om jag kan få hjälp tillbaka” och inga svarade nej på frågan.

– Hur våra grannar är betyder mycket för hur vi värderar vårt boende. Det märks inte minst på alla frågor våra mäklare får om grannarna. Man hör ofta om fejder och problem med grannar så det är roligt att se hur positiva svenskarna är till att hjälpa de som bor i närheten. Det visar på en medmänsklighet samtidigt som vissa kanske inser att de själv kan behöva hjälp förr eller senare, säger Johan Vesterberg, pressansvarig på Fastighetsbyrån.

Flest svenskar, 61 %, har någon gång hjälpt till med olika saker när grannen varit bortrest. 57 % har bjudit på mat eller fika och 45 % har lånat ut matvaror.

Männen skottar och kvinnor passar grannens barn

Resultaten visar också att könsrollerna skiner igenom även när det gäller grannhjälp. Kvinnor hjälper i större utsträckning än männen sina grannar med fika/lunch/middag, matvaror och barnpassning. Männen är däremot mer hjälpsamma när det gäller bärhjälp, snöskottning och renoveringar.

Om Grannes dag

Grannens Dag instiftades av Kenneth Eneroth i Köping år 2000, för att hedra regionens alla grannar. Grannens dag infaller den söndag när vi övergår till vintertid varje år, i år 30 oktober.

Twitter: @RenewMagazine1


2012-10-28T07:13:26+00:00