Hur osötad soyalatte blev en del av mitt liv

Att göra en bra latte är verkligen en konstart. Inte minst på hemmaplan. Under en lång tid kunde jag inte alls få till det trots min underbara Nespressomaskin, utan hänvisades till att köpa latte på väg till jobbet. Inte nog med att det tog tid att hitta ett kafé som verkligen kunde göra bra latte, det grävde ett stort hål i min plånbok. En bra latte kostar i Stockholm runt 35 kronor. 35 gånger 5 gånger 5 är lika med……875 kronor i  dryga månaden. Bara för att stilla koffeinisten- latteisten- i mig. Och då har jag inte ens inkluderat alla de latte som jag köpte under helgerna.

Men utöver hålet i plånboken, var det ett problem till, ett stort problem – körningarna i magen, ja till och med de  ibland de akuta toalettbesöken.

– Du kanske är laktosinolerant, sa en arbetskamrat till mig en dag. Även om jag förstås bedyrade att så inte var fallet (Moi, laktosintolerant?! Jamais!!) satte hennes kommentar igång griller i min skalle. Och jag började att testa andra mjölksorter. Jag gick från den där feta lattemjölket som Arla visst tjänar kosing på, till mellanmjölk. Men slutade tvärt. En latte baserad på ”grön” mjölk är ju 1 genom god….lika aptitretande som Andreas Carlsson i X-factor….  Hajar ni?

Krisen i mitt latteliv var ett faktum. Vad skulle jag pröva nu. Lättmjölk? Nej, fy sjutton. Då dricker jag hellre snutkaffe (=svart bryggkaffe).

–  Men varför prövar du inte soyalatte? utbrast kollegan när jag delade min frustration med henne en morgon då min latte-kris var som mest påtaglig.

– Soyalatte! Du är galen…..Så himla 08-aktigt…

– Estelle, du är redan så mycket 08 man kan bli, replikerade min kollega pilsnabbt och la av ett asgarv. Och lommade iväg medan jag själv stod kvar i fikarummet och kände mig alldeles paff.

Men eftersom jag är en klok, balanserad och öppen kvinna, valde jag att pröva soyalatte.  Jag struntade helt enkelt i det befäste bilden av mig som yogande 08-brutta. Jag till och med köpte hem den sötsliskiga drycken.  Och vande mig så småningom vid smaken.Och märkte att bullret i magen försvann.

Hurra för osötad soyalatteMen så en dag inträffade en ny katastrof Min man, som aldrig kommer hem med det som jag har bett honom att handla på ICA, hade köpt osötad soya. Ni må tro att min irritation var stor den där morgonen då jag 06.40 upptäckte detta.  Men när jag grimaserande smakade på ”skiten”,inträffade ett mirakel – det smakade underbart. Det smakade bra lattte!

Jag är sedan dess en hängiven konsument av osötad soyalatte. Inte nog med att det smakar gott och att jag har kontanter i plånboken när mina barn ber om pengar – både hår och naglar växer som sjutton.

Estelle

2017-03-13T11:51:28+00:00