Feel-good-filmer för helger i höstmörkret

Så här i höstmörkret kan det kännas skönt att bänka sig framför TV:n eller skärmen och titta på en kravlös feel-good-film. En  film som muntrar upp och väcker liv i den romantiska ådran, men som också faktiskt kan mana till eftertanke.   Här kommer fem tips på riktigt bra feel-good filmer.

Feel-good-filmer för helger i höstmörkret1. Sliding Doors

MedverkandeJeanne TripplehornGwyneth PaltrowJohn HannahVirginia McKennaJohn Lynch m.fl.

Handling: Helen är försenad till jobbet på reklambyrån. När hon äntligen kommer på plats, blir hon avskedad och beger sig hem. Nere i tunnelbanan utspelar sig två olika scenarion: ett där hon hinner med tunnelbanan och ett där hon missar den och dessutom blir rånad på kuppen. Sedan får man följa hur hennes liv blir i kölvattnet av de två olika händelseförloppen. Det skiljer bara bråkdelen av en sekund mellan att hinna med eller missa tunnelbanan, men det gör en värld av skillnad.

Kommentar:Underbart rolig och tänkvärd film om livets tillfälligheter som man kan se flera gånger och ändå gripas av intrigerna. Gwyneth Paltrow gör en lysande roll som Helen. Och John Hannah, som spelade homosexuell i filmen ”Fyra bröllop och en begravning” är lätt att bli betagen av.

 

 

* * *

  

2. Jerry Maguire

MedverkandeTom CruiseRenée ZellwegerCuba Gooding Jr.

Regissör:Cameron Crowe

Handling: Jerry är en sportagent som börjar känna sig skuldmedveten. Han skriver ner sina åsikter till sina arbetsgivare – något som slutar med att han får sparken. Han startar en egen agent-byrå, vilket går minst sagt trögt.

Kommentar: En fantastisk film. Intensiv och tilltalande. Bra musik och bra foto. Tom Cruise är oftast som bäst när han ska gestalta knepiga personer, vilket han gör i denna film. Och kemin mellan honom och Renée Zellweger är bra. Cuba Gooding Jr är fullständigt lysande, väl värd sin Oscar.

 

 * * *

Feel-good-filmer för helger i höstmörkret

3. Stolthet och fördom (”Pride and Prejudice”)

Medverkande:Keira KnightleyMatthew MacFadyenClaudie BlakleyJudi DenchDonald Sutherland m.fl.

Regi: Joe Wright

Handling:  Baseras på en roman av Jane Austen. När den rike, ogifte Mr Bingley flyttar in i trakten blir Mrs Bennet överlycklig, nu kanske en av hennes fem döttrar kan bli gift! Han har dessutom en ännu rikare bästa vän som även han är singel. Men Mr Darcy, som vännen heter, och näst äldsta dottern Elizabeth tycker genast illa om varandra. Han är ju så genuin överklass och högfärdig, och hon så ”common” Så kommer ett regemente till staden och Lizzy lär känna Mr Wickham, som är Darcys raka motsats. Han berättar hur Mr Darcy, som han känt sedan barndomen, behandlat honom mycket illa. Hon tar genast Wickhams parti och tycker om möjligt ännu mindre om högdragne Darcy. Men tiden går och Elizabeth får lära sig att kanske inte alltid lita på sitt omdöme.

Kommentar: Ett absolut måste-se för filmälskaren. Men det måste vara denna inspelning, inte de som har gjorts tidigare. Det fullkomligen vibrerar mellan Elizabeth ( Keira Knightley) och Mr Darcy (Matthew MacFayden) och två av filmens scener är enligt undertecknad filmhistoriens mest romantiska scener: den när Mr Darcy helt oväntat friar till Elisabeh i ösregnet och när de möts i gryningen i slutet av filmen. Brittisk filmkonst när den är som bäst.

* * *

4. Sweet Home Alabama

Medverkande: Reese WitherspoonPatrick Dempsey and Josh Lucas

Regissör: Andy Tennant

Handling:Melanie Carmichael är på väg mot det perfekta livet. Sen hon lämnade småstadstillvaron i Alabama efter highschool, har hon gjort kometkarriär och blivit en av New Yorks hetaste modedesigners. När sen stadens mest eftertraktade ungkarl, son till New Yorks borgmästare, friar till henne säger hon givetvis ja. Det är bara en liten hake – hon råkar fortfarande vara gift med sin ungdomsförälskelse Jake, som hon lämnade för sju år sedan hemma i Alabama. Melanie återvänder till dit för att ordna upp skilsmässan innan hennes make och mäktiga svärmor får reda på sanningen. Men det som ska bli ett enkelt avsked och en snabb skilsmässa visar sig vara mer komplicerat än så.

Kommentar: En del scener är rent ut sagt pinsamma, inte minst den när Melanie besöker Jakes glas-galleri. Och vissa av karaktärerna är stereotypa, men trots detta funkar även den här mycket bra som feel-good-injektion.

 

* * *

5. Hur man blir av med en kille på 10 dagar

Medverkande: Kate Hudson,  Matthew McConaughey,  Kathryn Hahn
Regissör: Donald Petrie

Handling: Andie Anderson är skribent på den flashiga tjejtidningen Composure. När en av Andies medarbetare blir dumpad får chefen idén till Andies nästa artikel: ”Hur du förlorar en kille på 10 dagar”. Planen är att Andie ska träffa en kille och få honom att förälska sig i henne. När han väl är fast ska hon göra alla de klassiska misstagen som leder till att han dumpar henne.

Kommentar: Bitivis tramsig film, javisst. Och visst lämnar Matthew McConaughey skådespeleri en hel del att önska. Men filmen är samtidigt charmig – inte minst tack vare karismatiska Kate Hudson – och lockar till många skratt.

 

Åsa-Mia Fellinger

fellinger@renewmag.se

Twitter: @Renewmagazine1 

 

2017-03-13T11:51:30+00:00