Därför har hemkörd matkasse förändrat mitt liv

Vi har blivit med matkasse!

Världens bästa grej. Vem det än var så kom på det här så borde det instiftas ett pris, varför inte Nobels matpris för vardagsinnovationer eller något i den stilen. För mig och min familj har det underlättat livet avsevärt.

Tidigare började jag fundera på middagsmaten redan strax efter lunch. Vet inte hur många gånger jag suttit på jobbet i desperation och surfat runt på www.tasteline.com, www.recept.nu, ICA, Coop…mer och mer svettig över alla 10 000 recept som snurrat förbi på skärmen. Och sedan lika svettig snubblat runt med en korg i den, alldeles för dyra, lokala livsmedelsaffären och… ännu värre…haft ett eller två barn i släptåg eller varför inte skrikandes på golvet. (Nej då, inte våra barn…aldrig.)

Storhandla? Undrar du. Jo, då har varit där med men av någon anledning höll det inte i längden. Satt plötsligt med massor av mjölk och balar av toalettpapper men inget att äta. Så när erbjudandet om matkasse dök upp var jag inte svårflirtad. Bara tanken på att slippa komma på nya rätter varje dag (!), förstå mig rätt jag tycker det är kul att laga mat men de där långkoken för goda vänner är inte riktigt samma sak som kvällsmat en tisdag. Och att sedan få alla livsmedlen levererade till dörren med förtryckta recept, där någon dessutom tänkt ekologiskt och näringsriktigt åt dig, tja vad var haken tänkte jag? Dyrt? Satte mig därför med miniräknaren och började se vad jag egentligen skulle få för de 700 pixen, och hamnade snart på att det inte alls skulle bli så farligt dyrt eftersom det alltid blev minst två middagar för fyra pers vid varje tillagning. Nu tror ni snart att jag är sponsrad, men nej det här är bara ren och skär uppskattning från en enkel konsument.

Såg att en jury från Aftonbladet nu korat bästa matskassen i Sverige. Här nedan ser ni resultatet.

Aftonbladet lät tre experter – en kock, en finsmakare och en dietist, betygsätta matkassar från de fem största företagen som levererar matkassar. Middagsfrid korades som den bästa matkassen av samtliga i juryn. Noterbart var att matkasseföretagen fick högre betyg än e-matbutiker som även har matkasse.

Aftonbladet lät testa Middagsfrid, Linas matkase, Mathem, Coop och ICA med en jury som bestod av:

  • Gustav Hector, kock
  • Edvard Bloom, näringshistoriker
  • Sofia Antonsson, Dietist

Samtliga i juryn gav Middagsfrids Stora matkasse 4 plus och testet i sin helhet var:

1. Middagsfrid – 12 plus (Gustav: 4 plus, Edvard: 4 plus, Sofia: 4 plus)

2. Linas Matkasse – 11 plus (4, 3, 4)

3. Mathem – 9 plus (2, 3, 4)

4. Coop – 9 plus (3, 3, 3)

5. ICA – 6 plus (2, 2, 2)

Motiveringen från juryn inkluderade bl.a. ”flest ekologiska varor”, ”goda rätter” och ”bra med fiberrika grönsaker”. Bifogat finn en länk till artikeln i sin helhet.

Förresten, man kan också prova det här…

Svenska kyrkans matkasse innehåller ingen hemkörning, inga råvaror eller recept. Istället får utsatta människor världen över möjlighet att äta sig mätta, ta sig ut ur fattigdom och skapa ett tryggare liv. Prova Svenska kyrkans matkasse. Tillsammans utrotar vi hungern.

 

Johanna Litsgård Lebourne 

Follow: @litsgaard

 

 

 

 

2017-03-13T11:51:29+00:00