Barn som lever i bilar – se 60 Minutes reportage från Florida

Över 60 miljoner barn lever i fattigdom i USA. TV-programmet 60 Minutes har följt familjer i Florida som tvingats lämna sina hem och nu istället lever i familjens bil.  Något som är farligt för familjen både fysiskt och psykiskt  där det hela tiden finns en stor risk för både rån och att myndigheterna tar barnen ifrån föräldrarna och placerar dem i fosterhem.

2007 började lågkonjukturen i USA vilket slagit hårt mot hela nationen men kanske framför allt mot barnen. Idag börjar siffran av barn som lever i fattigdom närma sig  25 %, det vill säga en av fyra. I det här reportaget följer vi några familjer som försöker leva ett så normalt liv som möjligt trots att hemmet just nu är bilen.

 

Se inslaget här: Hard Times Generation: Families living in cars

 

Så här skriver redaktören för inslaget som även vunnit två Emmy awards.

Editor’s Note: Two weeks after Scott Pelley’s report aired, ”60 Minutes” viewers sent in or promised more than $1 million to help homeless families in central Florida. Watch Pelley’s full update by clicking here.

 

More than 16 million children are now living in poverty and, for many of them, a proper home is elusive. Some cash-strapped families stay with relatives; others move into motels or homeless shelters. But, as Scott Pelley reports, sometimes those options run out, leaving an even more desperate choice: living in their cars. 60 Minutes returns to Florida, home to one third of America’s homeless families living without shelter, to find out what life is like for the epidemic’s youngest survivors.

 

Se inslaget här: A reporter’s story: Finding homeless families

 

To learn more about the organization ”Families In Transition” – the social services organization featured in this piece – click here. The organization works with homeless students in the Seminole County schools.

 

Johanna Litsgård Lebourne

Follow: @litsgaard

 

 

 

 

 

2012-10-09T09:26:38+00:00