Även stockholmare hittar inte till Sveavägen

Jag har en väninna som vuxit upp i en småstad. Hon har berättat för mig att hon, under hela sin uppväxt, hade ett slags hatkärlek till huvudstaden och dess invånare. Hon älskade att åka dit för att shoppa och ”titta på alla människor”, som verkade så världsvana och tillåtande. Hon älskade arkitekturen i innerstan och närheten till vattnet. Ja, till och med tempot föll henne på läppen.  Samtidigt irriterade hon sig på kaxigheten hos många stockholmare. Numera säger hon att det var hennes ovana med stockholmsdialekten. Den kan ju, menar hon låta väldigt stöddig och överlägsen för en utomsocknes. Jag själv svårt att uttala mig om det där eftersom jag är uppvuxen i stockholmsmyllan och knappt kan särskilja Lidingödialekt från Södersnack, givet att de som pratar kommer från hyfsat samma socialgrupp.

En sak som  jag dock kan känna igen själv i min väninnas reflektioner om stan är att stockholmare kan vara minst lika usla på att hitta som de som kommer utifrån. Ja, ibland till och med sämre. Min man, som tillhör gruppen som hittar varenda gat-usling i stan eftersom han körde taxi när han pluggade, skulle träffas sin brorson på Grev Turegatan för att titta på en bil. Brorsonen ringde och var alladeles desperat i mobilen, han hade kört vilse i kvarteren runt Odenplan.

”Men kör ut på Sveavägen”, sa min man

”Var ligger Sveavägen?” fick han till svar från 23-åringen.

Även stockholmare hittar inte i stan.

Det här har naturligtvis att göra med att stan är stor och att stora delar av befolkningen växer upp utanför tullarna.  Men också att lokalpatriotismen är utbredd inom stan. Bor man på Söder så kan man den stadsdelen, men så fort man kommer till Östermalma börjar man irra runt. Vise versa.

Mina egna barn är i stort sett aldrig inne i innerstan. För dem är Stockholm en lugn villaförort med spårvagn, vatten och grönska.  Här ute hittar de nästan överallt. Medan kvarteren i innerstan är lika obekanta för dem som för en Kirunabo.

 

Estelle

 

 

 

 

 

2015-08-27T10:17:55+00:00