”När jag öppnade dörren till min lägenhet i Marbella möttes jag av en stickig röklukt”

Det är den värsta branden någonsin i Málaga-provinsen

Vilka krafter eld, vind och vatten kan utlösa. Det känns overkligt att befinna sig i närheten av ett område som skövlats av en så intensiv brand. Stora områden är nu bara täckt av aska och ser ut som månlandskap med ett och annat träd som står svedda bland förödelsen. Många pinje- och eukalyptusträd har gått förlorade.

När branden utbröt vid 19-tiden i torsdags den 30/8 var jag på väg mot Jerez de la Frontera ca 17 mil härifrån. Jag nåddes av budskapet om branden, den värsta någonsin på Costa del Sol, via media. Jag kontaktade då vänner i Marbella som berättade att de vid 2-tiden natten mot fredagen hade sett ett ca 20 km brett område brinna och eldslågorna var enorma. Under natten hade elden spridit sig från Coín, där den startade, ner mot Ojén och Marbella kommun. Den kraftiga vinden gjorde så elden spred sig snabbt. Stora räddningsinsatser sattes in och man begärde militär hjälp för att försöka att få branden under kontroll men först efter 2 dygn lyckades man ha allt under kontroll. Släckningsarbetet beräknas ta 4-5 dagar. Som mest deltog även ett 25-tal flygplan och helikoptrar i släckningsarbetet. Ca 6000 personer fick evakueras från olika områden i bergen och härbärgeras på olika ställen neråt kusten.

Några vänner berättade för mig att många taxichaufförer tog sina bilar och körde till de värst drabbade byarna där evakueringarna pågick och de körde i skytteltrafik mellan byarna och kusten för att kunna hjälpa så många som möjligt.På fredagen stängdes betalmotorvägen av för privat biltrafik och likaså vägen upp mot Ojén.

I Marbella stad, som tack och lov inte drabbades direkt av branden, kändes den stickande brandlukten och staden täcktes av ett tjockt röktäcke. På gatorna låg svarta sotflagor och aska. Balkonger och terrasser var nersotade. Många människor var både rädda och skakade första natten när de såg de enorma lågorna över bergen och då de inte visste om elden skulle sprida sig in till staden eller inte. En del tog till och med sina bilar för att åka härifrån.

Informationen till oss skandinaver har varit förträfflig via Sydkustens hemsida www.sydkusten.es Sydkusten är svensk tidning på Costa del Sol med spanska nyheter. På deras sida kan vi idag bl a läsa facit hittills av branden:

  • de preliminära beräkningarna säger att 5000 hektar mark har skövlats av lågorna
  • sex kommuner har drabbats
  • ca 6500 personer fick evakueras
  • ett 100-tal hus har eldhärjats
  • 1100 arbetare och militärer har deltagit i släckningsarbetet
  • 25 flygplan och helikoptrar deltog i arbetet att försöka släcka elden

 

Nu har man inlett en utredning om vad som kan ha orsakat branden som uppstod i ett populärt utflyktsområde mellan Mijas och Coín. Det diskuterades om branden var anlagd eller ej men än så länge arbetar man efter olika teorier och ingen orsak är än så länge i skrivande stund fastställd.

När jag kom tillbaka på fredag eftermiddag var jag lite nervös för hur det skulle se ut i Marbella men känslan när jag kom hem var att allt var som vanligt. En konstig känsla när jag visste vad som hänt och vilka krafter som påverkat området. Bilar körde som vanligt, turister låg på playan och solade, människor handlade och de promenerade på strandpromenaden – ja allt såg ut som vanligt tills jag tittade upp mot bergen och såg de stora rökmolnen stiga upp mot horisonten. Och när jag öppnade dörren till min lägenhet möttes jag av en stickig röklukt och på terrassen hade det samlats svarta flagor på golvet och på möblerna, och blommorna var täckta med aska.

Det är med ett sting av sorg i hjärtat jag tittar upp mot de eldhärjade områdena alldeles i närheten av min älskade stad Marbella. Och det kommer fortfarande nu på söndagseftermiddagen puffar av röklukt och helikoptrarna surrar hela tiden ovanför berget.

Läs mer om branden på http://www.sydkusten.es/engine.php?articleId=17293&sectionId=42

Rose-Marie Wiberg, Marbella, 4 september 2012

2017-03-13T11:51:34+00:00