Mia och Åsa startade bokhandel ihop

 Det finns de som hävdar att bokbranschen går en tuff tid till mötes med läsplattor och möjlighet att låna online från biblioteken. Det här är inget som skrämmer Mia Strandell och Åsa Berg, som för några år sen köpte Äppelvikens bokhandel. Båda har länge jobbat med projektledning inom TV och reklambranschen, men hade ingen tidigare erfarenhet av att sälja böcker. Men varför se det som ett hinder?

– När jag fick veta att Äppelvikens bokhandel var till salu ringde jag Mia och frågade om hon ville köpa en bokhandel med mig, säger Åsa.

– Och jag sa ja på studs, behövde inte ens betänketid.

Och på den vägen är det.

Äppelvikens bokhandel har funnits på samma adress i över 60 år men har det senaste året genomgått en rejäl ansiktslyftning.  Väggarna är numera vita och på stora bord ligger böcker av nya och gamla välkända författare. I en hörna finns en låda med leksaker och lite längre in i lokalen hittar man barnböcker för alla åldrar.

– Det ges ut 6000 titlar om året, berättar Mia när hon visar runt i den ljusa lokalen, så det finns en del att välja på när man ska köpa in.

Äppelviken ligger i Bromma som är en av de äldre närförorterna utanför Stockholms tullar. Redan på 20-talet fanns både bostäder och affärer där och inte så långt därifrån i Ålsten flyttade dåvarande statsminister Per-Albin Hansson in i ett av de nybyggda funkishusen.

1923 promenerar den då 67-årige Ernst Andersson med ett gediget förflutet inom bokbranschen, upp mot Äppelviken. Han hade hört talas om den snabbt växande nya förorten och hade en idé. Vid nyöppnade Handelsbanken på Alviksvägen 32, stannar han till och kliver in. Efter ett fast handslag en timme senare, är man överens om att Ernst Andersson får öppna en bokhandel och dela lokal med banken. Äppelvikens bokhandel är grundad.

 


Nu 90 år senare är det Mia och Åsa som tar emot boklådorna från förlagen. Från idé till handslag tog det ungefär en månad den här gången och sedan började ansiktslyftningen.

   Vår vision är att det här ska vara en mötesplats, man ska kunna komma in och umgås, bläddra i böcker och ja, hänga en stund. Barn ska kunna komma hit och lägga lego på mattan när mamma eller pappa sonderar pockethyllan. En liten oas för alla bokälskare. Och jag tycker att det är så, säger Mia.

 Kanske inte vi ska säga, skrattar Åsa, men visst jag känner igen mig i den bilden.

 

En gång i månaden arrangeras författarträffar, nu senast med Majgull Axelsson där det snabbt blev fullsatt. Varje lördag är det också sagostund klockan elva.

 Vi tycker att det är veckans mysigaste stund. Vi läser själva eller med hjälp av vår sagotant, Christina. Ibland är det fullt av barn, ibland färre. Båda är lika bra på sitt sätt.

  

Det finns även idéer om att ha en författare på plats som sitter och skriver i butiken och kanske är det just det entreprenörskapet som präglar livet i bokhandeln. När Åsa och Mia bestämde sig för att slå till var det inte viljan att tjäna pengar som styrde dom utan tanken att få skapa något eget, bestämma över sina egna tider och få träffa andra litteraturälskare. De erkänner även att det fanns något av ett orealistiskt romantiskt skimmer över det hela.

– Jag tänkte att jag skulle sitta här på trappen med en kaffekopp och läsa böcker hela dagarna, säger Åsa och skrattar, så har det ju inte riktigt blivit.

– Nej verkligen inte, fyller Mia i, det är mycket tid som går åt till att fixa med allt administrativt och praktiskt. Det här med att bara hänga runt finns inte på kartan än.

Dessutom gör de fortfarande en del andra uppdrag. Men de är rörande överens  om att det framför allt handlar om att satsa för att våga misslyckas. Utan den inställningen skulle de aldrig vågat dra igång.

– Ja, det här är inget man blir rik på, just nu kallar vi det för en kulturgärning. Det som gjort mig mest förvånad under den här resan är alla barn som hittat hit, framför allt killar i tio, elva års åldern. Ibland kan det komma in hela gäng som letar efter sin favoritförfattare, det har varit lite otippat, berättar Åsa.

Men är ni inte rädda att böcker som format håller på att försvinna?

 – Jag läste en artikel i Svenska Dagbladet i somras om att den lilla bokhandeln nog aldrig kommer att försvinna, för att det blir just en lokal mötesplats. Dessutom kommer man ju aldrig lägga en Ipad som en coffeetable bok, säger Mia.

När det gäller vad de köper in går de mest på känsla, vad som snurrar i luften och vad de själva skulle vilja läsa även om deras egen boksmak är ganska olika. För Mia är det biografier som gäller, nu senast Patti Smiths, medan Åsa är mer intresserad av hur böckerna är skrivna.

– Jag tycker om när det är ett vackert språk, som i Nicole Krauss eller Haruki Murakamis böcker.

Så, varför ska man läsa? För första gången den här förmiddagen ser de uppriktigt förvånade ut.

– Varför ska man inte göra det?

 TV: Åsa tipsar om barnböcker och böcker för pendlaren.

 

www.appelvikensbokhandel.se

 

 
 
 
 
 
2017-03-13T11:51:33+00:00