Bäst och sämst just nu – Johanna listar om media

Renews redaktör  Johanna Litsgård Lebourne listar bäst och sämst i media just nu och mediepersoner att hålla ögonen på.

 

1.  TV – Uppdrag granskning om förlossningsskador

Äntligen tas det ett grepp om en av våra mest heliga institutioner.  2.7 miljoner kronor. Så mycket ligger i potten om barnmorskorna i Västra götalandsregionen håller nere antalet rapporterade förlossningsskador. Ett bonussystem som riskerar att nyförlösta mammor inte får en korrekt diagnos.

Jag har inte drabbats av det själv, däremot låg jag på BB Stockholm när jag födde vårt första barn vilket var en avdelning för så kallade A-mammor. Det vill säga inga komplikationer under graviditeten. Mysiga rum och hängiven personal var införsäljningen, lät kanon tills det stötte till just komplikationer vid förlossningen. Då höll det på att gå riktigt illa och med facit i hand undrar jag hur länge de höll på jaga de där fina siffrorna i sina journaler tills de släppte ner oss på neonatalavdelningen. Fram för mer granskning av BB-avdelningarna i landet.

 

 

 

2. Webb – Hanna och Amanda

Två tjejer som gjort sig själva till varumärken. Jag gillar den orädda, osvenska framfarten i allt de gör med sitt bolag Perfect day. Blogg, webb-TV, podcast och nu tidning. Kul och se systrarna kliva in och ta plats med en blandning av självutlämnande podcast, middagar med kändisar och allehanda kläd-, inredning- och sminktips. Lite som en bakelse efter en god middag. Det skulle kunna tippa över till ”titta vad bra vi har det” men jag tycker de håller sig på rätt sida om snöret när de också pratar om trassliga relationer, terapi och ”högen”. Vad det är? Tja, lyssna själv.

 

Hanna och Amanda 

 

 

 

 

3. Tidning – Konrad Olsson, ny chefredaktör för  Plaza Magazine

Konrad kommer ursprungligen från Umeå där han under gymnasieåren gjorde det uppmärksammade fanzinet Flare tillsammans med Samuel Grönlund, idag reklamare baserad i Umeå. Han arbetade  sedan fem år på webb- och reklambyrån Stockholm Interactive, 2000–2005. Som art director, projektledare och VD (i nämnd ordning). Spenderade fyra månader på filialen i Los Angeles. Konrad hamnade till slut som en av redaktörerna till livsstilssmagasinet Icon Magazine som han var med och startade upp 2011. De stora intressena ligger i mode och design vilket du också kan läsa om i hans blogg.

Utöver tjänsten som chefredaktör på Plaza Magazine kommer han även att arbeta övergripande med tidningens systertitlar Plaza Deco, Plaza Watch, samt den kommande herrmodesatsningen Plaza Uomo, som lanseras under hösten och kommer utkomma två gånger per år.

 

4. Radio  – Medierna

Mediet som granskar medierna. Rappt, smart och alltid aktuellt. Här får du analysen men också de mer otippade reportagen. Som att en av de största nyhetsbyråerna i Washington DC är kinesisk och lockar med fantastiska löner men restriktioner för vad som får sägas.  Eller  hur Kate Middletons bröst kan leda till en ändring i vår egen tryckfrihetslag om Se och hör skulle anmälas till Europadomstolen för publiceringen.

Det här är public service på hög nivå.

LYSSNA!

 

5. Sämst

Film – Hypnotisören

Verkar tyvärr som att filmen Hypnotisören som fått hutlöst med PR-utrymme hela veckan och går upp idag – redan har floppat. När jag surfar runt på olika sociala medier och andra plattformar är det inte många vackra ord som sägs om filmen. Tyvärr. Hade annars varit kul att se Lasse Hallström göra lyckad comeback i Sverige. Man vill väl ändå önska människor det bästa, men som flera vänner säger på Facebook. Ska du se en film i år – se inte den här det du får  är bara Lena Olin i motljus.

Så här tycker Sveriges radios recensent.

 

 

 

Bubblare

TV-mässan MIP i Cannes som går av stapeln i början av oktober. Här diskuteras de nya TV-trenderna i synnerhet och marknaden i allmänhet. Det som visas här kommer med alla säkerhet hamna på en TV nära dig i framtiden.

 

Johanna Litsgård Lebourne @litsgaard   

 

 

 

 

 

2017-03-13T11:51:33+00:00