Ligger världens snyggaste bibliotek i Norge?

 

 

 

 

 

 

 

 

Om du passerar Norge och gillar böcker så rekommenderar vi ett besök i kanske ett av världens snyggaste bibliotek. Det nyöppnade biblioteket i Vennesla som inte ligger så långt från Kristiansand i södra delen av Norge.

Modernt, minimalitsiskt, energisnålt men ändå inbjudande.

Huset är ritat av Helen & Hard och är ett lågenergihus som består av ett kafé, mötesplatser och administrativa områden, ja förutom böcker då. Tanken är att biblioteket ska vara en naturlig del av torget utanför och en plats där man lätt kan slinka in.

”De uttrycksfulla revbenen kombinerar struktur, teknisk infrastruktur och funktionalitet och blir en förlängning av stadens stora torg med dess transparenta fasad och urbana miljö”  skriver www.archdaily.com.

Eller som inhabitat.com. uttrycker det. ”Naturligt dagsljus, vertikala solskydd, energieffektiva system och resurseffektiva material är en del av hållbarheten i det nya biblioteket.”

En  ny turistattraktion för Vennesla med sina cirka 12 000 invånare? Flera arkitektmagasin har uppmärksammat biblioteket och för inte så länge sedan beskrev den välrenommerade  Huffington Post byggnaden som ”ett av världens snyggaste bibilotek”.

Johanna Litsgård Lebourne

Twitter: @litsgaard

johanna.lebourne@renewmag.se

Läs om andra spännande platser.

Renew rekommenderar.

Havsvidden – hotellet som blivit en åländsk förälskelse.

 The Getty Center – världsberömd arkitektur i Los Angelses.

 

 

 

 

 

 

 

 

Här lite norsk barnsång inifrån huset.

 

 

2017-03-13T11:51:35+00:00