Joel Kinnaman om huvudrollen i Snabba Cash II

JW får en ny chans. Handelsstudentens jakt på snabba cash har gett honom ett långt straff på Norrtäljeanstalten. Nu är det dags för första permissionen.

Fredag 17 augusti var det dags för premiären av Snabba Cash II. Möt Joel Kinnaman, som återigen spelar JW.

Hur står det till med din rollkaraktär?
– Han har genom alla dåliga beslut hamnat i en mörk situation med en stor inre tomhet. Han försöker vara en annan än den han är. Även om vägen han vandrar inte är särskilt ljus så börjar han komma närmare sig själv.
Vad har du själv lagt in i rollen? På vilket sätt bidrar regissören, Babak Najafi?
– Vi har haft omfattande diskussioner om vad vi vill berätta. Den stora skillnaden jämfört med ettan var att vi improviserade mycket mer nu.
Joel Kinnaman tar som exempel ett gruppsamtal i fängelset, som finns med i början av filmen.
– Det var bara en klippbild från början, jag visste inte ens att det skedde en ljudupptagning. Jag började hålla låda för att någon skulle säga något. Scenerna mellan mig och Dragomir Mrsic, som spelar Mrado, var heller inte skrivna. Men vi hittade ett bra flow tillsammans.
Föredrar du improvisationer framför strikta manus?
– Jag trivs bättre med ett manus som har mer att erbjuda, där man inte känner behovet av att man måste lösa situationen på plats. Samtidigt är begränsningar ibland väldigt bra för konst. Man tvingas operera inom de ramar som finns.
– Vi har slipat en hel del på manuset under tagningarna och jag är väldigt nöjd med resultatet. Det är krävande, men också väldigt intressant.

Snabba Cash I har i sommar gått upp på biograferna i New York och Los Angeles och ytterligare en handfull amerikanska städer. Joel Kinnaman, som delvis bor i Los Angeles, har medverkat i lanseringen.
– En utländsk film på ett främmande språk med undertexter och som inte är Oscarnominerad är svårlanserad i USA. Jag har varit med på intervjuer och talkshows och vi har haft Martin Scorseses draghjälp. Men filmen betyder mycket för mig och jag är gärna med och promotar den, säge Joel Kinnaman.
Joel Kinnaman har det senaste året medverkat i tre amerikanska produktioner: The Killing, en TV-serie som baseras på danska Brottet, Daniél Espinosas Safe house och nu nyinspelningen av kultfilmen Robocop (1987).
Han beskriver den stora skillnaden mellan att spela in i USA och Sverige som ”större resurser”. Fördelen med storbudgetfilmer är att man får tillgång till de bästa i världen.
Samtidigt ökar pressen på regissörerna ju större budgetar det är. Kravet på avkastning är stora:
– Det är helt enkelt fler som har åsikter om filmen och det kräver en regissör som vet vad han vill och har en stark position. Den konstnärliga friheten blir oftare större med lägre budgetar. Det är fördelen med att göra film i en europeisk modell med en hög andel offentliga medel.
Framgångarna i USA har lett till att Joel Kinnaman nu är het på den amerikanska filmmarknaden.
– Jag känner mig lyckligt lottad som får jobba med de stora. Jag konkurrerar ju också med alla engelsktalande i världen. Jag har hittat de regissörer som jag verkligen drömt om. När jag nu får chansen i Jose Padilhas Robocop så öppnar det dörren för fler huvudroller i de riktigt stora filmerna.

I oktober börjar inspelningen av Snabba Cash III. Hur går det för JW?
– Han har en liten annan roll här. Vi håller på att kolla på manus och pussla med scheman. Jag ser fram emot inspelningsstart.
Tjenare Kungen (2005) var den första filmen med Joel Kinnaman som Film i Väst samproducerade. Sedan dess har det blivit ytterligare sexton.

Fakta Joel Kinnaman
Född: 1979.
Bor: Stockholm och Los Angeles.
Familj: Stor.
Karriär: Teaterhögskolan i Malmö, verksam vid Göteborgs stadsteater. Guldbaggebelönad 2001 för Bästa manliga huvudroll för Snabba Cash I.
Filmer: Johan Falk* (sju filmer 2009-12), Safe House (2012), Snabba Cash II* (2012), The Darkest Hour (2011), The Girl with the Dragon Tattoo (2011), Snabba Cash* (2010), I skuggan av värmen* (2009), Arn – riket vid vägens slut* (2008), Arn: Tempelriddaren* (2007), Storm* (2006), Tjenare kungen* (2005), Hannah med H* (2003), Den osynlige* (2002)
* Filmer samproducerade med Film i Väst

Källa: Film i Väst

 

2014-04-11T20:32:23+00:00