Möt Michael le Mahieu som kommer blogga om sitt liv och sin träning inför Stockholm Marathon 2013

Michael le Mahieu kommer blogga om sitt liv och sin löpträning inför Stockholm Marathon 2013.  Här berättar han lite mer om sig själv.

Vem är du?

Mitt namn är Michael le Mahieu, är 43 år och bor med fru och tre barn i Trelleborg i Sydligaste Skåne. Har mina rötter från Västergötland närmare bestämt från Falköping som ligger mitt på västgötaslätten.

Vad jobbar du med?

Är optiker och arbetar idag som säljare för ett grossistföretag som säljer glasögonglas till den optiska detaljhandeln. Reser en hel del på ett distrikt som omfattar Skåne, Blekinge, Småland och Västra Götaland. Tidigare har jag arbetat inom Synsam där jag under flera år drivit egen butik.

Vad ska du blogga om?

 

Jag kommer att blogga om träning och till största delen om min löpträning. Det finns många goda skäl att träna löpning. Jag befinner mig mitt i livet där åtaganden samt klockslag ständigt fyller agendan, detta brus av surrande krav, allt myller av en massa måsten – den mentala orken kan lätt få sig en känga. Då känns det segerskönt att sticka ut på en löparrunda. Man blir stark och nöjd och den vardagliga ledan har kroppen svettat ut. Att blogga om livet som löpare kan förhoppningsvis inspirera andra att sätta upp mål med sin löpträningen , att vägen till målen är just ett av de goda skälen att träna löpning. Om dessutom målen uppnås så blir detta en av livets bästa kvittenser – man har gjort något bra. Nästa år, 2013, kommer jag att springa Göteborgsvarvet och detta ska jag klara på 1 timme och 34 minuter. Fjorton dagar därefter ska jag klara Stockholm Marathon på 3 timmar och 20 minuter. För att klara av dessa två utmanande och kittlande bravader behöver jag träna mycket – en spännande resa som jag hoppas kunna delge mina blivande läsare på bästa möjliga sätt.

 

Någon speciell löpupplevelse? 

Sprang min första mara för ett tag sedan. Den 2 juni genomförde jag Stockholm Marathon. Det var kallt, riktigt kallt. I stället för att fokusera på att klara distansen så blev det en kamp mot vinden och regnet från start till mål. På Västerbron som passerades två gånger var vindstyrkorna så starka att det uppmättes minusgrader. Det kändes ganska absurt att i juni månad springa under sådana väderförhållanden. Efter vad jag läste i en tidning dagen efter så fanns det några utländska elitlöpare som stannade upp i motvinden på Djurgården och skrattade åt eländet. Jag landade på 3 timmar och 48 minuter när jag passerade mållinjen på Stockholm Stadion. Hade siktet inställt på3.35men p g a vädret och att detta var mitt första maraton så är jag ändå nöjd.

 

 Några löptips för den som bestämt sig för att komma igång i sommar?

 

Börja försiktigt och undvik att överträna. Det är lätt hänt att man vill för mycket och på så vis inte respekterar kroppens behov på återhämtning. Om man köpt ett par nya skor så är det viktigt att gå in dessa innan man beger sig ut på en långrunda. Det är viktigt att dricka och äta 20-30 minuter efter varje träningspass då kroppen efter fysisk ansträngning är mer mottaglig för infektioner. För att slippa riskera onödiga skadebesvär så var noga med att jogga upp inför en löprunda – t e x gå snabbt eller jogga långsamt någon km innan du vill öka upp farten. Lika viktigt är det att jogga ner efter en löprunda. Stretching är något som också är viktigt att tänka på.

 

Och för den som kört fast och vill utvecklas?

Gör en träningsplan – sätt upp ett mål – t ex att genomföra mara, halvmara eller varför inte en ultramara på 5 eller 10 mil. Om du inte har en så skaffa en löparklocka och beräkna din tid per kilometer, kolla din maxpuls och vilopuls. Se ett mönster, se dina färdigheter, se dina möjligheter och gör en plan hur du ska lyckas nå dit du vill. Skaffa nya löparkläder, läs löparlitteratur, lägg om din kost. Prata löpning och bli inspirerad av andra som springer. Drivkraften att komma igång handlar om att bestämma sig.

Det bästa med Skåne?

Det bästa med Skåne är dialekten.

 Vad ska du göra i sommar?

 

Är nyss hemkommen från resa med familjen till Österrike. Vi bodde i en liten ort som heter Matrei, beläget mellan underbara alplandskap i Östra Tyrolen. Det blev tyvärr inte så mycket löpning p g a en ömmande häl men promenader, klättringar och forsränning med gummibåt fyllde veckan med annan rolig och bra motion. Nu kommer jag att vara mestadels hemma. Har som så många andra husägare en lista med projekt och har de senaste två dagarna haft en ojämn kamp med ogräs.

Johanna Litsgård Lebourne

Följ på Twitter: @litsgaard

 

2017-03-13T11:51:40+00:00