Burj Khalifa – ett möte mellan islamisk arkitektur och amerikansk design

I januari 2010 stod den färdig i Dubai – Burj Khalifa. Med sina drygt 800 meter skjuter den likt en smäcker spira upp i skyn. Och tar tveklöst ledningen som världens högst byggnad. Namnet – Burj Khalifa- är valt för att hedra Förenade Arabemiratens president Khlaifa ibn Zaid an-Nahayan.  Ett intressant, men kanske inte så känt, faktum är att Burj Khalifa ritades av ett amerikanskt arkitektkontor (SOM). Arkitekterna lär ha inspirerats av en vit lilja (Hymenocallis) som är vanlig i Dubai och av mönster som ofta förekommer inom den islamiska arkitekturen.  Burj Kalifha används som hotell, kontor och för bostäder. Våning 123 och 124 är utsiktsplatser för allmänheten. Därifrån får man en enastående utsikt över Dubai. Men att stå nere på marken och titta upp ger också en hisnande känsla. Och kostar ingenting. Att åka upp till utsiktsplatsen kostar om man förbeställer på internet 170 SEK, annars 800 SEK per person

Renew rekommenderar/platser

Åsa-Mia Fellinger

Renewmag.se © 2011. Alla rättigheter reserverade.


2017-03-13T11:51:40+00:00