Trita Parsis Sommar-program

Trita Parsi är en av världens främsta Iran-kännare och flitigt anlitad av CNN och BBC  framför allt som expert på relationerna mellan USA, Iran och Israel och har gett ut två böcker i ämnet. Han blev tilldelad The Grawemeyer Award med motiveringen ”för idéer som kan förbättra världen”.

Trita Parsi är född i Iran men flyttade, med sin familj, vid fyra årsåldern till Sverige för att undkomma politiskt förtryck i Iran.

Parsi har en magisterexamen i internationella relationer vid Uppsala universitet, en andra magisterexamen i ekonomi vid Handelshögskolan i Stockholm och en doktorsexamen i internationella relationer vid Johns Hopkins University i USA. Han har dessutom  vunnit flertalet priser för sina böcker om internationella relationer.

I sitt Sommar-program berättar han om  flytten till Sverige som barn på grund av pappans politiska engagemang och hur han hamnade i förorten Gottsunda där ”han och hans bror lekte arkibusering istället för plocka svamp”.  Hur han till slut flyttade till Washington DC där han grundade organisationen National Iranian American Council, som verkar för att iranier bosatta i USA ska få en starkare röst i samhällsdebatten.

– Resan från revolutionens Iran, till förorten i Gottsunda, till Handelshögskolan i Stockholm, till maktens korridorer i Washington har varit spännande och händelserik. Från kampen för att hitta en identitet i Sverige som invandrare, till att upptäcka min svenskhet i Amerika, till arbetet för att förhindra ett katastrofalt krig mellan Iran och USA.

Lyssna!

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=2071&artikel=5126950

 

 

 

 

Johanna Litsgård Lebourne

Twitter: @litsgaard

 

2017-03-13T11:51:39+00:00