Apotekets avreglering ger dålig eftersmak

Igår inträffade det igen.  Apoteket – Medstop, Kronans droghandel, Apoteket hjärtat eller vad sjutton det hette, jag minns inte- kunde inte leverera den medicin som läkaren skrivit ut. För femte gången under det senaste året. I Stockholm. Och då handlar det inte om fem av mängder av besök, utan fem av sju. Vi pratar alltså om en 70-procentig icke-leverans. Och tro mig, det har sannerligen inte gällt några ovanliga vanliga läkemedel. Utan sådan som borde finnas i sortimentet.

Fler apotek, billigare medicin och möjligheten att kunna köpa huvudvärkstabletter även på en söndag, lovade socialminister Göran Hägglund (KD). Nu har tre år gått och inte sjutton har det blivit som man utlovade, förutom på några punkter.

  • Javisst, man köpa huvudvärkstabletter på söndagar nuförtiden. Öppettiderna är betydligt mer kundorienterade efter avregleringen. I Stockholm behöver man inte åka in till innerstan för att kunna hämta ut medicin på söndagarna. Dessutom kan man köpa huvudvärkstabletter på macken. Eller snabbköpet.
  • Antalet apotek har ökat i storstäderna, men bara där. Sedan avregleringen 2009 kryllar det av apotek i Stockholm. När monopolet upphörde fanns det 151 apotek i Stockholms län. Sedan dess har ett nittiotal nya apotek öppnats – en ökning med omkring 60 %. 32 av dessa har öppnat i Stockholms innerstad. Av de övriga har en stor majoritet öppnats i köpcentrum. Men i mindre städer lär bara ett fåtal nya apotek ha öppnat.
  • Farmaceuterna lär ha fått högre lön. Och det är ju bra, inte minst med tanke på den kvalificerade högskoleutbildning som de har genomgått.

Men i övrigt kan jag inte hitta några som helst förbättringar, snarare tvärtom:

  • Det är mer ovanligt än vanligt att apoteket kan ge mig det läkemedel, som står skrivet på e-receptet. Jag vill inte höra ”vi kan skaffa det inom tjugofyra timmar” eller ”Jag kan ringa till vårt systerapotek och höra om de har preparatet inne”. Jag vill kunna ta ut mitt recept där och då, som jag kunde före avregleringen.
  • Billigare läkemedelspriser har det inte blivit. Det visar bland annat en rapport från myndigheten Tillväxtanalys och flera prisgranskningar som utförts av olika dagstidningar.  Priserna på mediciner har istället legat stilla eller blivit högre.
  • Säkerhetskontrollen verkar har sjunkit. Senast igår såg jag att personalen inte dubbelkollade om rätt medicin lämnats ut. Förr checkade de alltid av detta. Det här ligger sannolikt bakom varför farmaceuftförbundet har larmat om att arbetsmiljön och kundsäkerheten försämrats sedan avregleringen.

Jag är inte ensam om att känna mig missnöjd. En undersökning som Konsumentverket gjorde förra året, visar att konsumenterna ger apoteken sämre betyg nu jämfört med innan avregleringen. Fler uppger nu att de får vänta på sina receptbelagda mediciner när apoteken inte har dem på lager och det är fler som tycker att personalen på apoteken inte kan ge råd om de receptbelagda medicinerna.

Jag ligger inte till vänster politiskt. Har aldrig gjort och kommer förmodligen aldrig att göra. Trots detta gjorde jag inte vågen inför avregleringen av apoteket. Den avmonopoliserade elmarknaden hade satt sina spår. Lämnat en bitter eftersmak i munnen. Min inställning till apoteks-avregleringen var istället avvaktande. Men än en gång visar det sig att den fria marknaden inte fungerar på alla områden, i alla fall inte i Sverige.  Men samtidigt undrar jag hur det ser ut i de andra länder där apoteken är fria? Om du känner till det, hör gärna av dig till mig. För jag vill ännu inte släppa tron till att det går att avreglera på ett bra vis. Ett sätt som innebär att jag kommer hem med medicinen som läkaren skrivit ut till mig, inte med ett nagellack.

För inte var det väl tillgängligheten på nagellack som man ville öka?

 

Åsa-Mia Fellinger

fellinger@renewmag.se

 

 

 

 

2017-03-13T11:51:41+00:00