Smarta personer du vill luncha med

Varje år publiceras teknologimagasinet Wired listan som världens filosfer, uppfinnare, politiker, författare, journalister…helst vill hamna på. TheSmart list 2012 – 50 people who will change the world. 

Där låter tidningen  50 framstående tänkare och innovatörer inom en rad olika områden berätta vem de helst i världen vill äta lunch med.  Här följer ett axplock .

 

Niklas Zennström – grundare av Skype och Joost

väljer

Markus Alexej Persson även känd som ”Notch” – skapare av onlinespelet Minecraft
”Notch såg en chans att skapa datorspel på ett annat sätt.  Han gör vad alla stora tekniska entreprenörer gör, tänker globalt och ser den verkliga potentialen för en online-verksamhet genom att förstå sina kunder. Han är anspråkslös men trygg i sitt område av expertis och alltid engagerande. Dessutom är han en svensk entreprenör som skapat en internationell framgångssaga.

 

Matt Ridley – författare

väljer
Reuben Abraham – ekonom
”Han är förmodligen den smartaste, coolaste och roligaste ekonom jag vet, med en oöverträffad och osentimental förståelse för den ekonomiska utvecklingen i Asien och världen. Han undervisar i Indien och en sådan som Bill Gates söker hans råd om hur man katalyserar tillväxten på nya marknader. Han kämpar för utveckling genom handel och teknik för Asien och Afrika och, som han säger, går en ljus framtid till mötes.”

 

Dan Ariely –  ekonom
väljer
Michael Norton – samhällsvetare
”Mike Norton är en av de mest kreativa samhällsvetarna jag känner. Genom att ställa ovanliga frågor om förhållandet mellan rikedom och lycka får han fram mycket intressanta resultat. Det finns en stor mängd litteratur om teorin: trots att människor blir rikare, så blir de de inte nödvändigtvis lyckligare. Norton frågar i stället:  vad händer om vi ber folk att spendera pengar på andra människor? Hans forskning visar att dom här människor faktiskt blir lyckligare som följd. Det fungerade både med individer och med grupper – när folk spenderat pengar på människor de arbetade med, blev laget mer produktiv.

Han och jag har arbetat tillsammans för att försöka lista ut hur stor nivå av ojämlikhet när det gäller pengar  i de utvecklade länderna som människor är villiga att tolerera. Vad vi funnit är att människor vill leva i samhällen som är mycket jämnare och mycket rättvisare än idag. Så varför är vi villiga att tolerera den nuvarande nivån på ojämlikhet? Vi har inte svaret för detta ännu.”

 

Carlo Ratti – regissör, MIT
väljer
Salman Khan – grundare av Khan Academy
”Efterfrågan på högre utbildning har ökar mer och mer från ungdomar i tillväxtländerna. Det är viktigt att vi alla – forskare, lärare, akademiker – titta på hur ny teknik kan hjälpa till med detta. Mr Khan är en av de människor som gör just det, genom sin online-Khan Academy (khanacademy.org).”

 

Danny Hillis – uppfinnare och entreprenör

väljer

Jehane Noujaim – dokumentärfilmare

” I en värld av ökad polarisering försöker dokumentärfilmaren Jehane Noujaim (Startup.com, Control Room och Pangea Day) öka förståelsen för empati med flera perspektiv. En av de stora striderna i världen just nu är mellan självrättfärdiga personer som (Rush Limbaugh, Michael Moore) och fördomsfria mångkulturalistiska. Människor tenderar att lyssna på dem som kan stärka din åsikt. Noujaim  gör filmer som uppmuntrar dig att se fler perspektiv, i kampen om inställningen hos vår framtida civilisation, jag hejar på Noujaim.”

 

Juni Cohen – exekutiv producent, TED Media
väljer
Pattie Maes – MIT Fluid Interfaces Group
Maes är en av de mest originella och inflytelserika tänkare som forskar på hur människor och datorer samverkar, och hur maskiner kan öka den mänskliga intelligensen och erfarenheten. Men hon är inte så offentlig. Det tog mig fyra år att övertyga henne att tala på TED, men det var värt besväret: hennes tal varit en av våra topp fem mest sedda på tre år.”

 

Tina Rosenberg – Pulitzer prisbelönt författare
väljer
Srdja Popovic – social aktivist
”Popovic är verkställande direktör för Belgrad-baserade Center for Nonviolent Action . Han var en av en handfull studenter vid Belgrads universitet som 1998 startade Otpor (”motstånd”), en politisk rörelse med syfte  att störta Slobodan Milosevic. Men isstället för marscher och tal så jobbade Otpor med gatuteater och upptåg – inspirationen kom från Monty Pythons Flying Circus. Efter två år hade Otpor 70.000 medlemmar – och Milosevic föll.

Nu reser han runt världen och undervisar om metoderna till andra demokratiaktivister. Tidiga segrar kom med Rosornas revolution i Georgien och den Orangea revolutionen i Ukraina och på senare tid har mycket av hans taktik använts på Tahrir torget. Popovic hävdar att ickevåld är inte bara moraliskt  rätt val för att störta en diktator, det är också mer effektivt än att ta till vapen. Hans idéer förtjänar att bli kända över hela världen.”

 

Melinda Gates – grundarna, Bill & Melinda Gates Foundation
väljer
Tedros Adhanom Ghebreyesus – hälsoministern, Etiopien
”Dr Tedros har använt innovativa metoder för att rädda livet på miljontals etiopier.Istället för att bygga dyra sjukhus, har han inrättat program för att utbilda 35.000 vårdare. De går sedan vidare för att ge vård i nästan varje samhälle i hela Etiopien – särskilt till kvinnor och barn, som ofta är de mest utsatta. Som en följd av detta har kvinnor tillgång till familjeplanering och har nu möjlighet att planera tidpunkten för och avståndet mellan sina barn. Och barn får nu livräddande vaccin och behandling för dödliga sjukdomar som lunginflammation, malaria och diarré. På fem år har hans arbete minskat dödligheten av etiopiska barn under fem med 28 procent. Blir det mer inspirerande än så?”

 

Så vem skulle jag själv vilja dela en lunchtimme med?

Kanske  Meryl Streep eller Mark Zuckerberg, eller varför inte Johanna Koljonen eller Jonas Gardell, det skulle också varit roligt att fått luncha med Golda Meir eller Gandhi.

Johanna Litsgård Lebourne

johanna.lebourne@renewmag.se

 

 

 

 

2017-03-13T11:51:43+00:00