Ny bok av Jonas Helgesson: Etiketter ska man sätta på julklappar, inte på människor

Jonas Helgesson, författaren till Grabben i kuvösen bredvid och Ett CP-bra liv, har samlat kortkorta visdomsord i en liten bok tänkt för både normala och onormala människor.

Vad kan en CP-skadad kille som inte ens kan uttala sitt namn lära dig om livet?

Kanske lika mycket som du kan lära honom …

”Behandla inte människor som strumpor – gallra inte bort de udda.”

”Beslut kan ta dig långt, men övertygelse kan ta dig ännu längre.”

”Jag arbetar för ett samhälle där man kan skriva CP på sitt CV.”

 

Jonas Helgesson är tillbaka med en tredje bok, den här gången full av kortkorta visdomsord som han har spridit runt sig de senaste åren. Om livet, om att vara som en gammal hackande PC, om människovärde. Johan Hesselstrand har gjort bilder av några av dem.

– När jag är ute och föreläser brukar jag också använda ett slags ”Jonas kort och gott”-meningar som vi skrattar åt tillsammans. Jag har fått höra att många kommer ihåg dem och tar med sig dem hem. När jag kommer på någon ny nuförtiden skickar jag ut den på Facebook eller Twitter och får massor av svar från andra som vill vara med och tänka, berättar Jonas. Så när jag började tänka på en bok som jag skulle vilja ha, och ge vidare, tänkte jag att det måste bli en ”kort och gott”-bok. Jag tänkte att det skulle bli en bok som kan påminna om vilken himla fetbonus det är att få leva och en bok som jag skulle kunna lämna kvar hos en företagsledare eller en pollenallergiker eller en snäll tant eller en assistent eller en konfirmand. Dessutom hoppas jag att det har blivit en bok som kan knuffa till oss när vi behöver byta perspektiv en stund.

Jonas Helgesson föreläser för företagsledare, högstadieelever, snälla tanter, assistenter och andra, ungefär 100 000 hittills, och är krönikör i tidningen Dagen. Han har tidigare skrivit Grabben i kuvösen bredvid och Ett CP-bra liv. Tidningen Dagen har utsett honom till Årets förebild, och våren 2012 blev han vald till Årets inspiratör av FRII för sitt engagemang för Erikshjälpen.

Johan Hesselstrand är illustratör och personlig assistent.

 

2017-03-13T11:51:42+00:00