Möt psykiatrikern, författaren och debattören David Eberhard – ny skribent i Renew Magazine

 

 

David Eberhard  kommer från Lund och växte upp som näst yngst i en syskonskara om fem barn.  Han har tidigare varit verksam på psykiatriska akutmottagningen vid Sankt Görans sjukhus.  Samma psykakutavdelning som i januari 2009 omhändertog Konstfackstudenten Anna Odell i samband med hennes i media-uppmärksammade examensarbete, där hon spelade psykiskt sjuk och självmordsbenägen.

Numera arbetar David Eberhard vid Danderyds sjukhus, när han inte skriver böcker, håller föreläsningar, leder seminarier och debatterar i TV. För en kort tid sedan var han med i ”Betnér direkt” och pratade barnuppfostran, som för övrigt är ämnet i hans senaste bokprojekt.

________________________________________________________________

Om du vill titta på programmet, klicka på länken nedan så slussas du vidare:

David pratar barnuppfostran i Betnér direkt.

________________________________________________________________

David Eberhard kommer regelbundet skriva betraktelser i Renew Magazine. I intervjun nedan får ni möjlighet att lära känna honom lite bättre.

Varför blev det psykiatrin?

– Jag hade aldrig någon tanke på att bli läkare. Jag tänkte att jag skulle bli journalist och författare. Att bli läkare var ett beslut som kom när jag miste min första dotter. Det blev då viktigt för mig att arbeta med något som handlade om att hjälpa människor. Att jag sedan blev psykiater berodde på flera saker. Dels tycker jag att hjärnan är mest spännande eftersom den är komplex. Dels tror jag att man på många sätt kanske gör allra mest nytta i I-världen om man arbetar med psykiatri .

Du jobbar som överläkare på Daneryds sjukhus, hur kom det sig att du började skriva böcker?

– Jag skrev en debattartikel om att människor tycks tåla mindre motgångar än förr och att det synes vara kopplat till det jag kallar för trygghetsnarkomani. Vi lever allt säkrare men tror att allt blir farligare hela tiden. Artikeln blev väldigt omtalad och det var sedan faktiskt bokförlaget som bad mig skriva en bok om det.

Du gillar även att debattera. Är det några frågor du brinner extra för just nu?

– Jag brinner för psykiatri och att skilja ut de som lider av allvarliga problem från de av oss som faktiskt bara genomgår vardagliga motgångar. Dessutom tycker jag uppfostran är viktigt. Jag har själv fem barn och har noterat att man inte får ställa krav på barn i dagens samhälle. Ett förhållningssätt som jag tror skadar barnen i förlängningen eftersom de inte blir förberedda för vuxenlivet.

Du har skrivit boken I trygghetsnarkomanernas land: Sverige och det  nationella paniksyndromet . Lider vi av en trygghetsinflation i Sverige?

– Jag har inte använt uttrycket trygghetsinflation men skulle absolut säga att vi lever i världens absolut säkraste och tryggaste land men är livrädda för allt från virusinfektioner till att barnen ska ramla mot ett fyrkantigt bordshörn. Så mitt svar är ja.

Du skriver bland annat en hel del om att ”människor är allt mind­re  motståndskraftiga mot motgångar.” Hur märker du det och  vad beror det på?

– Det märks i att människor söker psykiatri för saker som man tidigare aldrig skulle söka för som att hunden dött eller att chefen är dum. Jag tror att det huvudsakligen beror på att människor har det väldigt bra. De har förväntningar på livet som stundtals är orealistiska. Och tyvärr är det inte alltid som man har koll på att man måste kämpa för att uppnå saker.

Nu håller du på att skriva en bok om barnuppfostran. Varför då?

– Alla mina tre tidigare böcker tar i olika grad upp frågan om att vi inte förbereder barnen för vuxenlivet utan istället försöker säkra och trygga barnens tillvaro till varje pris. Att skriva en bok om det känns naturligt, speciellt eftersom det också är så mycket dåligt samvete och moralism inblandat när det gäller hur vi ska ta hand om barnen. Det finns ganska mycket vetenskap som visar att det viktigaste är att inte vara usel, men att utöver det ska vi inte överskatta vår egen inverkan. Folk slår ju fullkomlig knut på sig själva i detta. Både barnen och föräldrarna skulle sannolikt må bättre om man lugnade ner sig lite.

Curlar vi  sönder våra barn, handlar det inte bara omsorg?

– Det är klart att det är omsorg. Men det är missriktad omsorg

Du har själv fem barn, är det bara strikta regler som gäller hemma hos er?

– Nej. Jag tycker att det viktigaste man kan ge sina barn är ens kärlek. Det får de massor av.

Vad tycker du egentligen, cykelhjälm eller inte på barn?

– Jag förstår inte frågan. Folk får göra som de vill Staten ska inte lägga sig i det där. Inte jag heller. Men man ska inte tro att man räddar livet på sitt barn bara för att man sätter på det en cykelhjälm. Har man riktig otur kan det ju till och med vara tvärtom

Överläkare, författare, debattör, forskning på gång, fembarns-pappa. Hur hinner du med?

– Jag tittar inte på teve. Jag tror att den mest relevanta beroendeepidemin vi ser i dagens Sverige är teveberoendet, haha

Skjuter du inte ibland ibland väl mycket med hagelbössan och har  åsikter om allt? Varför drar du till exempel in det här med vegetarism i (I trygghetsnarkomanernas…) är det verkligen ett samhällsproblem?

– Ja det kan man tycka! Jag måste ju inte bara skriva självklarheter. Vegetarianism är naturligtvis inget samhällsproblem, men det är problematiskt i vissa grupper som till exempel bland unga tjejer med ätstörning. Jag har aldrig skrivit att man inte får vara vegetarian, men jag förstår inte moralismen kring det. Och den ser jag som ett tecken på överdriven ”snällism” och ”Disneyfiering” av samhället. Problem som faktiskt i sig är besvärliga menar jag.

Du var chef för den avdelning där Anna Odell spelade psykiskt sjuk  som en installation. Hur ser du på den händelsen  idag?

– Som när det hände. Installationen sa inget om psykiatrin. Jag har beskrivit detta i min senaste bok ”Normalt? -från vansinnesdåd till vardagspsykoser”

Vad roligt att du nu kommer skriva här på sidan,vad kommer du skriva om?

– Psykiatri, barnuppfostran, rättvisa, säkerhet, allt möjligt tror jag. Och kanske lite om äventyrlighet. Jag ska skriva en bok tillsammans med bergsbestigaren Fredrik Sträng som ska bestiga K2 (igen) i sommar. Det kommer sannolikt att ge material till lite reflektioner

Om du vill komma till David Eberhards egen hemsida, klicka: Här

 

Bibliografi 

  • 2006 – I trygghetsnarkomanernas land: Sverige och det nationella paniksyndromet
  • 2009 – Ingen tar skit i de lättkränktas land
  • 2011 – Normalt? – Från vansinnesdåd till vardagspsykoser

  • Om du vill läsa om någon av böckerna, klicka på länken intill: Förlag
Johanna Litsgård Lebourne

johanna.lebourne@renewmag.se

Twitter: @litsgaard

 

_____________________________

 MEST LÄSTA ARTIKLAR JUST NU:

Blogg San Fransisco

Fidde Rosengren pratar juniortennis med Renew Magazine

Blogg Australien

Månadens citat

10 myter om löpning

 

 

2017-03-13T11:51:51+00:00