TV-serien Borgen och 80-års kalas på byggarbetsplats

Blogg om danska TV-serien Borgen och 80-års kalas.

16 maj

Danskarna kan göra bra TV, det är bara att se och lära. Senaste favoriten i tablån just nu är ”Borgen”.  En dansk TV-serie som följer den nyvalda statsministern Birgitte Nyborg inte bara i den komplexa politiska vardagen utan också i vardagslivet, ofta med  ett högt pris att betala. Nu när nya säsongen drog igång i måndags ligger Birgitte och hennes man i skilsmässa samtidigt som danska trupper bli beskjutna i Afghanistan. (Plötsligt känns en egen vardag med barn som trilskas på morgonen eller räkningar som behöver betalas som ganska simpla.)

Det som  gör att serien funkar, tycker jag, är att Sidse Babett Knudsen som spelar den danska statsministern hittat helt rätt i sin karaktär. Det känns aldrig som att hon spelar över utan hittar rätt ton både på jobbet och i sorgen att behöva skriva på det där skilsmässopapperna. Och visst, hon har med rätta blivit prisad, bland annat på  tv-festivalen i  Monte Carlo där hon  fick  Guldnymfen i konkurrens med 43 andra skådespelerskor, bland andra Maggie Smith (”Downton abbey”) och Christina Hendricks (”Mad men”).

Så från och med nu är måndagskvällarna bokade.

http://youtu.be/SV-0hz5co7Q

 

6 maj

Hoppsan, nu har det nästan gått en månad sedan senaste bloggen. Har uppenbarligen inte kommit in i den svängen än. Tids nog, tids nog…

 

Men kan bjuda på lite bilder sedan sist.

 

 

 

Något av en favorit under helgen är att ladda iphonen med ett eller två bra radioprogram och sedan ta en rask (nåja) promenad längs vattnet.  Jag tror att den vanan grundade sig när mina föräldrar flyttade ut på landet när jag var 12 och där fanns det inte så mycket och göra förutom att gå promenader ner till vattnet. En ganska skön vana visade det sig med tiden. Man hinner rensa skallen och förhoppningsvis tänka några nya fräscha tankar också. Dock ingen iphone på den tiden…

 

 

 

 

 

 

 

Min pappa fyllde 80 ganska nyligen och då  var det fest! På en byggarbetsplats. Låter kanske skumt men så var det, födelsedagsbarnets egen önskan.

 

 

Jag och min ena storesyrra konstaterar att det är helt omöjligt att blåsa upp de långa smala ballongerna. Det går inte! Men för min svåger var det inga problem, som synes. Han försökte hålla lektion med oss men utan framgång.  Något om att ha all luft i munnen och sedan pressa ut. Fattade aldrig riktigt hur han menade men han klarade det uppenbarligen och vi andra…nej.

 

 

 

Tidig morgon på väg till Jönköping för att föreläsa. Sex timmar fram och tillbaks till Stockholm  för ett dagsjobb kändes så där på papper men väl i bilen med bra radioprogram som sällskap var det inte alls så dumt. Jodå, försökte få tågbiljetter men tiderna var så dåliga att det slut inte lönade sig.  Har varit ganska mycket åkande i vår, roligt och lite slitigt emellanåt att vara borta från familjen. Eller så tycker dom mest att det varit skönt att få en paus från tjatiga mamma…

 

Produktionsmöte och genrep inför ”Melodi 12” på skolan där jag jobbar (www.kaggeholm.se) Något av ett eldprov för mina TV-elever men en väldigt bra övning i flerkameraproduktion, speciellt när det blir skarpt läge som i det här fallet. Känns lite lyxigt att nästan få leka på jobbet och extra kul att se eleverna växa in i sina roller.

 

Johannas blogg.

 

______________________________

Här kan du läsa våra bloggar från:

NEW YORK

AUSTRALIEN

CHILE

SVERIGE/Malmö

MARBELLA

EGYPTEN

STOCKHOLM/Estelle

_____________________________

 MEST LÄSTA ARTIKLAR JUST NU:

Blogg San Fransisco

Fidde Rosengren pratar juniortennis med Renew Magazine

Blogg Australien

Månadens citat

10 myter om löpning

 

 

 

 

 

 

2017-03-13T11:51:51+00:00