Möt Lena Wallberg Samzelius som bloggar från San Francisco

Varmt välkommen säger vi till Lena Samzelius (på bild), som ska börja blogga för Renew Magazine från San Francisco. Fantastiskt kul, tycker vi. 

Hur känns det att börja blogga för oss?

 

– Jag tycker att det ska bli jättekul att blogga för er! Jag tycker väldigt mycket om att skriva och ser fram emot att ha både ett ändamål och ett forum för mitt skrivande. Nu kommer jag att få krav på mig vilket bara gör mig gott. Jag behöver deadlines!

Hur kommer det sig att du flyttade till SF?

– I Sverige jobbade jag på ett stort företag med kontor i olika länder, och när jag träffade min man, som bodde i San Francisco, fick jag ett ’offer you can’t refuse’… Jag blev erbjuden att transferera till San Francisco-kontoret för att bygga upp en verksamhet med den sorts humankapitalmätningar jag arbetade med. Samtidigt började det gå sämre för företaget, och en ny chef såg chansen att bli av med mig… Hon begärde att jag skulle säga upp mig, med kommentarer som att jag ”borde se mina barn mer” och ”kunde inte min man försörja mig?” !!! Inget skämt – och från en ung kvinna dessutom! Min situation blev knappast lättare av att jag bara kunde jobba i små, korta omgångar p gr a en mycket allvarlig nackskada med kronisk smärta. När jag väl anlände till San Francisco med mina barn, två katter och en hund, hade det svenska företaget sagt upp mig samtidigt som kontoret i San Francisco sagt upp mer än hälften av dem som redan arbetade där, så jag hade inte längre något jobb… Synd med ett sånt slut på det roligaste jobb jag dittills hade haft, men jag måste erkänna att det var med en viss känsla av triumf som jag sedan drog in och tillsammans med min man arbetade med såna uppdrag som de gärna skulle lagt vantarna på…

Lena Wallberg Samzelius

Hur är det att bo i SF?

– Härligt och intressant. Jag trivs med kombinationen stad, hav och land, och San Francisco är en av de få storstäder som faktiskt kan erbjuda det. Det finns ett enormt utbud av kultur och nöjen, och många intressanta människor från alla delar av världen. Jag älskar att köpa billig fiskrom i vår ryska favoritaffär, och asiatiska matvaror och kryddor i Chinatown och Japantown. Däremot har jag fortfarande svårt med seafood-affärerna med levande djur… herregud, jag hade ju vattensköldpaddor som husdjur! Jag har inte heller köpt någon levande höna än. Den skulle i så fall få bo i vår trädgård i stället för att nackas och bli till chicken soup.

Vilka för- och nackdelar finns det med att bo i SF och USA?

– Oj… Det finns hur mycket att välja på som helst! Det finns för- och nackdelar med det mesta. Hm… Det finns två fördelar som slår mig: Jag har fått mycket bättre sjukvård för min nackskada här än i Sverige, och skolorna har fungerat bättre, vilket jag i och för sig tror mest är ett resultat av att vi haft tur med de skolor vi har valt (public schools, inte privatskolor).

Den största nackdelen är att USA är så enormt styrd av ytterligheter – och den kristna fundamentalistiska högern skrämmer mig med all sin bakåtsträvan! Här debatteras plötsligt allt möjligt som borde vara självklart; aborter, preventivmedel, könsroller, homosexuellas rätt att gifta sig… Det är konstigt att leva mitt i denna diskussion, men jag bor ju tack och lov i den mest progressiva staden (om man nu ska ägna sig åt generaliseringar)!

Vad arbetar du med?

– Jag arbetade i två decennier med humankapitalmätningar och kundmätningar, vilket jag verkligen stortrivdes med. Men min nackskada är så illa att jag inte klarar av att jobba längre. Det är den stora sorgen i mitt liv!Jag ingår i några olika organisationer där jag också sitter i styrelsen, och skriver lite i vår tidning, men jag är enormt begränsat eftersom jag exempelvis inte kan använda datorn längre än 20, 30 minuter i taget, och sedan behöver vila i timmar. Jag har alltid mycket ont, och om jag missköter mig det minsta lilla bär det av med ilfart till sprutor och nersövning på akuten… När jag har något som behöver göras, ser jag till att börja jobba långt i förväg och med några minuter per dag… Annars går det inte. Man lär sig, trots allt, men jag tänker snabbt och avskyr att inte kunna jobba i samma hastighet.

Vad gör du när du inte arbetar? Och var kommer du ursprungligen ifrån?

– Läser, skriver, umgås med vänner… Går på hajker med familjen, lyssnar på musik på klubbar.  Jag är född i Lund, och flyttade med familjen till Västerås när jag var två eller tre. Mina skorrande R försvann nångång i lågstadiet!  Därefter bodde jag i Örebro, Stockholm, Mariefred innan jag flyttade till SF. Däremellan hade jag avstickare utomlands – Staufen i södra Tyskland, Kiel i norra Tyskland,  Helsingfors och Oslo.

Vad gjorde du innan du flyttade till SF?

– Bodde i Mariefred… jobbade… hade vrålont!

– Enkelt – min dotter Sofia som flyttade tillbaka till Sverige förra året, mina älskade föräldrar, min syster och bror och deras familjer, och mina vänner! Svenska böcker! Semlor, lösgodis, vaniljsås, Risifrutti och Mannafrutti, Arboga leverpastej och gott mörkt grovt bröd. Sen längtar jag då och då efter enkla saker som att lyssna på Sommarprogrammet på radion och höra signaturmelodin. Jag saknar vissa TV-program som Parlamentet, och liknande, men tittar på avsnitt på Youtube. Jag tycker mycket om den svenska humorn, som i serier som Svensson, Svensson och Kvarteret Skatan…

Vad saknar du minst?

– Det vet jag faktiskt inte!

Vad kommer du att blogga om ?

– Allt möjligt! ”Mitt” San Francisco och USA, händelser ur mitt privatliv, livsvisdom som jag plockat upp på vägen och sånt jag lärt mig av andra, misstag, möten med människor, hur vi vuxna bemöter barn, skillnader mellan Sverige och USA, politiska frågor, underligheter som man stöter på (Octomom, mm), värdelösa annonser, orättvisor, smärta, livskvalitet, vad jag lärt mig från de föredrag och företagsbesök jag är deltar i, operasångare, pubrundor, trubadurer, blåsorkestrar och band, teatrar och stå-upp komiker… Jag har en lång lista med idéer and I’m stomping at the bit!

Åter igen, varmt välkommen till Renew Magazine, Lena. Vi ser verkligen fram emot att följa din blogg från San Francisco!

 

Åsa-Mia Fellinger,

fellinger@renewmag.se

 

2017-03-13T11:51:53+00:00