Improve Everywhere – amerikanskt skämtkollektiv som vill skapa glädje på offentliga platser

 

 

 

De förvandlade nyligen en tunnelbanevagn i New York till sovvagn, har fått flera hundra att ”frysa” under en minut i New Yorks centralstation, ett skämt som 24 miljoner sett på You Tube, och fått folk att åka byxlösa på tunnebana eller buss i 47 städer samtidigt. New York-baserade Improv Everywhere vill skaka om folk på offentliga platser  – genom att göra något knasigt.  

 

Redaktionen bloggar från New York. 

Hon tillhör några av USA:s rikaste men demonstrerar med Occupy Wall Street – rörelsen

 

 

Improv Everywhere är ett New York-baserade skämtkollektiv vars uppgift är att orsaka scener av kaos och glädje på offentliga platser. Kollektivet skapades i augusti 2001 av Charlie Todd, och har sedan dess utfört över 100 uppdrag som omfattar tiotusentals infiltratörer. Poängen är att de som deltar i skämtet ska ha lika kul som de som ser det. Mottot är: We cause scenes.

Sedan starten för över tio år sedan har kollektivet vuxit över landsgränserna och över 266 000 gillar dom på Facebook.

Ett av deras större och kändare ”pranks” är när ett antal infiltratörer åkte på tunnelbanan utan byxor på sig, eller snudd på underkläderna behöll dom på. Just de skämtet växte sig så stort att liknande event ägde rum i 47 städer runt om i världen samtidigt.

”  Idén är att vi vill hylla det knasiga och inte föra in några politiska idéer, skulle vi göra det genom att  lägga till ett uttalande av något slag skulle hela grejen förlora sin charm” sa  grundaren Charlie Todd till Wall Street Journal när de skrev om eventet.

 

 

 

Vi ett av deras senaste uppdrag förvandlade de en av New York City tunnelbanevagnar till en ”sovvagn,”  de ville ge New York-borna chansen att vila huvudet under en sen natts pendling. De satte upp tre bäddar, utrustade med kudde och lakan. Pyjamas, sömnmask och öronproppar var också en del av den otillåtna gratistjänsten.

Sovvagnen var producerad av Improv Everywhere som en del av Guggenheim-museet utställningen stillspotting NYC.

Så, varför gör dom det?

Improv Everywhere  handlar framför allt om att ha kul. De är stora anhängare av allt som är ”organiserat roligt”. Glädjen ligger i att komma upp med en fantastisk idé och se till att den verkställs. De handlar om att  ge främlingar en unik upplevelse och en fantastisk historia att berätta, att bevisa att ett spratt inte behöver innebära förnedring eller förlägenhet, det kan helt enkelt handla om att göra något tokigt och därmed få någon att skratta.

Klipp från sovvagn.

Musikal i varuhus.

Byxlös tunnelbanefärd.

Johanna Litsgård Lebourne
johanna.lebourne@renewmag.se
Twitter: @litsgaard
2017-03-13T11:51:58+00:00