Årets kvinnliga komiker Karin Adelsköld pratar om mobbning i radio

Karin Adelsköld
I höstas intervjuade vi Karin Adelsköld när hon precis blivit utnämnd till Sveriges roligaste kvinna.
Hon har under våren rest runt med föreställlningen  ”Babbens bästa brudar”, där hon ståuppat tillsammans med Babben Larsson och Elina Du Rietz. Men det är inte därför vi uppmärksammar Karin igen utan för en radiointervju där hon berättar om sin tuffa skolgång då hon blev mobbad från 2 – 9 klass.
I radioprogrammet ”Hångla” från UR  berättar hon om hur allt startade och hur de tuffa åren också hjälpt henne i stå-upp karriären.  Eller som hon själv säger:
”Jag blev mobbad för att jag var annorlunda, men idag är det bara en styrka att inte vara som alla andra.”
Karin Adelsköld är en svensk ståuppkomiker, programledare, teknikexpert och bloggare. Karin Adelsköld är återkommande iTV4:s teknikpanel
[1]P3 Browsers panel[2] och driver bloggen Lilla gumman[3]. 2011 utsågs hon till Årets kvinnliga komiker vid SvenskaSvenska Stand up-galan[4]. 2012 satte Internetworld henne på listan 62 kreativa personer att hålla koll på i det digitala Sverige.[5] Hon har tidigare lett programmet På nätet i Sveriges radio P1[6].
Här är vår intervju från i höstas.
TIO FRÅGOR

1.Grattis Karin, hur känns det att vara roligast i Sverige?
Helt sjukt om jag ska vara ärlig. Jag blir så full i fniss varje morgon när jag vaknar trött, sur och med håret på ända och måste släpa mig upp och ta barnen till skolan. Sveriges roligaste? Vilket skämt! Som tur är det ju på standupscenen och inte i resten av livet. Som min dotter som är 8 år just påpekat: Mamma jag kan inte förstå att du är komiker, finns det verkligen någon som tycker du är rolig?

2. Vad är hemligheten, varför går just du hem så bra i stugorna?
Jag tror det är för att jag driver mycket med mig själv och mina tillkortakommanden som småbarnsmamma, fru och dotter som jag tror att många kan känna igen sig i.

3. Vilka skämt slår aldrig fel?
När jag skämtar om hur jobbigt det är med småbarn (fast med kärlek) Jag tror jag sätter ord på mångas hemliga tankar. Och att det är skönt att få skratta åt eländet som det ju faktiskt är.

4. När man tittar på vad du gör just nu verkar det som att du har betydligt fler timmar än oss andra, hur hinner du med?
Jag är inte speciellt social. Har ingen ledig tid liksom. Jag älskar att jobba. Att skapa är som ledigt för mig. Sen har jag blivit otrolig effektiv sen jag fått två barn och dessutom är ensamstående. Jag måste skriva en artikel på en timme och samtidigt ta mig till ett ställe från ett annat. Därför åker jag buss och jobbar samtidigt. och så har jag väldigt stökiigt hemma. Städning är helt bortprioriterat..

5. Vad var det som gjorde att du vågade ställa dig på en stand-up scen?
Jag fick nog av att vara duktig flicka och försöka vara omtyckt av allt och alla. det brast när jag fick barnen och skulle vara duktig mamma också. Jag in in i väggen och tänkte FUCK IT nu får det vara bra. Nu skiter jag i vad folk tycker och gör vad jag vill. Det får bära eller brista. Och det funkade!
Foto: Theresia Köhlin

6. Du har kastat dig in i flera mansdominerade branscher, varför?
Haha jag blir lockad av att det är så få tjejer i vissa branscher. Kanske ligger det i generna? Min farmor var en av de första kvinnliga arkeologerna. Jag blir så nyfiken på varför det inte är fler tjejer där. Och så är det här mitt sätt att bedriva kvinnokamp -att inte sitta och gnälla på orättvisor utan visa att allt faktiskt går. -Även om man har en  snippa.

7. Varför startade du sajten Lilla Gumman?
Jag och en kompis var väldigt teknikintresserade och prylgalna  men kunde inte så mycket om teknik. När vi letade på nätet upptäckte för  att det inte fanns någon sajt som på ett enkelt och roligt sätt skrev om teknik och prylar. Allt skulle vara så komplicerat, grått och krångligt  när det gällde teknik. Var fanns humorn? Så vi startade en själva. Eftersom ingen av oss har nån teknisk utbildning så tänkte ”vad ska folk säga om vi startar en tekniksajt som inte kan nått. jo antagligen ”men lilla gumman”. Bra då heter vi det!” Först riktade vi oss till tjejer men vi har ungefär hälften manliga läsare -men alla kan vara en liten gumma! Idag är vi 5 skribenter och skriver alla med mottot ”mer passion, mindre prestanda”. 12:e september kommer vi ut med en bok om allt du behöver veta när det gäller teknik i hemmet. Sveriges roligaste teknikbok, helt klart!

8. Vad gör du en ledig kväll?
Läser extra lång godnattsaga för barnen och sen jobbar jag. Jomen det är så. Jag tränar eller skriver skämt när jag är ledig. Jag är aldrig ledig eller så är jag alltid ledig beroende på hur man ser det. Älskar det jag gör!

9. Några tips till den som är sugen på att ge sig in i stand-up svängen?
Utgå från dig själv när du skriver skämt. Var ärlig på scenen. Ge inte upp fast du inte får skratt. Alla är verkligen kassa början. Och ha kul. Det är verkligen nyckeln till att det ska funka -man måste älska att stå ensam på en scen och få folk att skratta.

10. Vad ger dig livsinspiration?
Att göra saker jag inte kan och lära mig. Att våga mig på saker jag är rädd för. Och kärlek. Det är bästa medicinen mot allt!


2017-03-13T11:51:59+00:00