Trender i Stockholm

15 mars 2012

I morse noterade jag en sak som faktiskt  förbryllar mig. Och som jag inte vet hur jag ska tolka. Det kan vara så att en trend är på gång. Eller så har jag fel.. Nåväl innan jag kommer in på vad det var, tänker jag reflektera lite. Över trender som fötts i min kära hemstad, Stockholm. Jag minns den som om den var igår – starten på lattetrenden. Inte själva latten, utan hur man drack den – i pappersmugg och gående.  Idag höjer ingen på ögonbrynen åt att var och varannan stockholmare dricker kaffe på väg till jobbet. Men i vardandet av trenden, gjorde man det. Då tyckte man att det såg såååå märkligt ut med välklädda människor som sörplade kaffe i hissen, på trottoaren, i tunnelbanan, på bussen.. Inte galet som när man började prata med hjälp av handsfree i mobilen. (Då kunde man tro att många stockholmare hade drabbats av hörselhallucinationer).

Trender i StockholmJag vet faktiskt vad orsakade dricka- latte- överallt- trenden. Det var den amerikanska tv-serien Ally MacBeal. Ally – en charmigt neurotisk, framgångsrik och välklädd advokat i Boston- och hennes kollegor beställde titt som tätt coffee to go åt varandra. Karriäristerna på advokatkontoren i centrala Stockholm ville inte vara sämre, utan kopierade beteenden på studs. Lika korta kjolar som Ally Mac Beal gick omkring i slog dock aldrig igenom. Tack och lov.

Andra exempel på trender som startade i Stockholm är Canada Goosejacke-trenden (sedan flera år helt utdöd), Urban Jungle-barnvagnstrenden (inte riktigt utplånad av någon konstig anledning), obscent dyra handväskor-trenden ( still kicking, men väskor med blaffiga märken är klart på nedgång eftersom ingen vill se ut som nyrik ryska…) och Hunterregnstövel-trenden ( snart död eftersom den spridit sig över landet).  Vad som ligger bakom alla dessa trender vet jag inte. Jo förresten, prinsessan Madeleine har nog stor del i det hela. Med undantag för barnvagnen förstås.

En trend som är starkt på uppgång är umgås- eller- jobba- i hotell-lobbytrenden. Trendkänsliga stockholmare fullkomligen älskar att spendera tid i snygga hotell-lobbies i innerstan. För att jobba, surfa, ha möten, dejta, spana, dricka drinkar med mera.

En trend som är i sin linda, men som jag är säker på kommer att bli stark är miljötänk-nihilismen (=jag-skiter-i-miljön-eftersom- det- ändå-inte -går- att stoppa-Kina- och-andra-miljöbovar-trenden). Att jag kan vara så säker på det, beror på att det mycket trendkänsligt gay-par, som jag brukar umgås med, antagit detta förhållningssätt. Vid vår senaste middag hörde jag flera gånger dem fälla  antimiljö-kommentarer, typ:

”So what, alla flyger ju…” (paret flyger till världens alla hörn titt som tätt)

”Miljödebatten liknar den om fågelinfluensan – hysteriskt överdriven”

”Jag tänker aldrig mer handla ekologiskt…Alldeles för dyrt och dessutom rena bluffen”

Trender i StockholmSorgligt…jag vet, men tyvärr övertygande. Detta par har nämligen givit upphov till flera trender i stan – Abercrombie and Fitch-trenden, PLO-sjalstrenden, mm..  Nåväl, dags att återkomma till min iakttagelse i morse som ägde rum vid yogapasset.  Till min stora förvåning hade  instruktören på sin resa till Thailand låtit tatuera sig på ena överarmen. Jag pratar Inte  om en diskret liten sak, utan en stor blaffa.  Dessutom var hon extremt solbränd (så där som man skulle vara på 80-talet). Jo, det är faktiskt sant, i fina förorten, och på, den fortsatt trendiga yogan med den supersöta instruktören, vars kläder och hårfärg många har plagierat. Vad är det som är på gång egentligen, undrar jag i mitt still sinne. Och hur kommer de kvinnliga yogisarna att agera? Kommer de att sluta yoga eftersom det blivit så….. ? Eller kommer de att ansluta till en trend som påminner om miljö-tänksnihilismen, kanske ett: jag-går-mot-strömmen-och- gör-tvärtom? Eller jag-skiter- i -både hudcancer-risken- och- risken -för -att- se-ut- som en pop-morsa

Framtiden lär utvisa.

 

 

 

 

2017-03-13T11:52:00+00:00