Contaigon

Så här i virustider kanske det är lite extra läskigt att bänka sig framför filmen ”Contaigon”  men å andra sidan en påminnelse om den där handspriten som blev så poppis för några år sedan.

”Contaigon” handlar om ett dödligt virus som sprids över världen i raketfart. Det som först verkar som en liten tuffare förkylning förvandlas snabbt till en sjukdom som bryter ner kroppen skrämmande snabbt. Gwyneth Paltrow som har en av nyckelrollerna i dramat är på affärsresa i Hongkong där hon blir smittad. Ovetande reser hon tillbaks till sin familj i USA och så är smittspridningen igång.

När man till slut inser att här sprids ett farligt virus över världen gäller det att hitta ett botemedel men lika snabbt hitta källan till viruset. Inte helt enkelt visar det sig. ”Contaigon” är ett spännande drama med idel kända ansikten. Steven Soderbergh som också gjort strålande filmer som Traffic,  eller Oceans 11, 12, 13 har lyckats få gräddan av skådespelareliten men trots det är det ingen som tar över. Berättelsen är så pass stark att den står på egna ben. Även om det är lite kul att se Jude Law i en film där han inte ska vara varken snygg eller trevlig.

Framför allt blir man skrämmande medveten om hur lätt ett samhälle kan slås ut, kanske inte bara av ett virus men väl rädslan för det. Det var inte ju inte så länge sedan vi köade upp vid vårdcentralerna för att vaccinera oss mot svininfluensan…och ja, det första jag gjorde när eftertexten rullade var att gå in och på Smittskyddsinsitutet för att se vad det är som lurar där ute.

Se filmen och sen rekommenderar jag handsprit.

 

2012-09-16T18:56:23+00:00