Behovet av spänning förklarar vurmen för deckare

Deckarboomen håller i sig. I somras var sju av de tio mest sålda böckerna deckare, enligt Svensk bokhandels försäljningsstatistik. Vi är inte ensamma om denna vurm, även i andra länder slukar man deckare, inte minst i USA. Hur kommer sig detta intresse för deckare? Svaret heter spänning. 

Deckargenren har blivit såväl bespottad som hyllad genom åren. Det fanns en tid när deckare ansågs vara kiosklitteratur, dvs inget för de bildade att läsa. Men när så författarparet Sjöwall och Wahlöö på 60-talet kom ut med samhällskritiska deckare hände dock något med kulturelitens syn på genren. Populariteten, som funnits länge hos den bredare massan, ökade. Den stora deckarboomen kom dock först mot slutet av seklet/millenniet. Och den håller fortfarande i sig. Deckarförfattare åtnjuter både respekt och status. Deras alster har egna avdelningar i bokaffärer och bibliotek. Och de genererar stora inkomster.  Åt sig själva, förlagen och agenterna. Vad är det som gör att boomen håller i sig? Varför denna vurm för deckare?

Bengt Kulling, som bor i Bromma, är storkonsument av böcker. Så fort han inte har har något att läsa cyklar han in till Akademibokhandeln i Stockholm city och köper en trave med böcker.

– Jag har alltid en bok med mig i fickan.

Han rör sig mellan genrerna. Dagen som Renew Magzine träffar honom är  det Alf Henrikssons Antikens historia som står i fokus. Veckan före var det en biografi om Sten Broman. 25-50 procent av Bengt Kullings totala bokkunsumtion utgörs av deckare, berättar han. Varför läser han deckare?

– Av flera skäl. För det första tycker jag att spänningen är kul att ha. Sedan finns det ju många duktiga svenska deckarföfattare. Och min absoluta favorit är Håkan Nesser. Han böcker är inte bara deckare, utan har en fantastiskt fin människoskildring, ett otroligt vacker språk. Så i en deckre kan man få en skönlitterär roman samtidigt som man får spänningen. Och det tycker jag är jäkligt kul. Berättelsen om herr Roos – fascinerande. Den tycker jag att alla ska läsa.

Andra deckarförfattare som Bengt Kulling gillar är Graham Greene, Conrad Doyle och Patrick Quentin.

–  Det var min far som introducerade Patrick Quentin för mig. Jag fick alltid en sådan bok av min pappa, som var lektor i Svenska vid Bromma Läroverk.

Vad gäller de svenska deckarförfattarinnorna gillar han särskilt Mari Jungstedt.

– Mari Jungstedt tycker jag skriver jättebra. Det är jättekul att läsa henne. Det finns en tre fyra tjejer som är riktigt duktiga på att skriva.

För att en deckare ska gå hem hos Bengt Kulling fordras ett bra språk. Håkan Nesser uppfyller det kriteriet.

– Man kan njuta av meningarna. Vissa av dem läser jag om. Det är som Hjalmar Söderberg. Det är ett fantastiskt språk. Om jag vore trettio år idag och läste litteraturvetenskap vid universitetet då skulle jag kanske försöka doktorera på Håkan Nesser.

Lika mycket som ett vackert språk fascinerar Bengt Kulling, irriterar ett dåligt språk honom.

– Däremot den där Kepler. Vilket dåligt språk. jag hakade upp mig, kunde inte läsa klart, Hypnotisören. Svenskan var  verkligen urusel. Jag förstår inte hur den kunde få  så fin kritik.

Den åsikten delar han med Malin Persson, 51 år och bosatt i Göteborg. Hon läste inte klart Hypnotisören. Däremot gillade Malin Persson uppföljaren, Paganinkontraktet.

– Det är den bästa deckare jag läst.

Stieg Larssons trilogi är en annan favorit. De sträckläste hon. Omkring 40 procent av Malin Persons bokkonsumtion är deckare. Det är spänningen som lockar. Och så tycker hon att det är det fascinerande att följa olika människoöden. Men deckaren får inte innehålla spekulativt våld. Och så måste språket vara bra. Av den anledningen ratar hon författare som Camilla Läckberg och Lisa Marklund.

Vårt behov av spänning verkar alltså vara en viktig förklaring till den fortsatt höga deckarkonsumtionen. Men räcker det inte med den spänning som själva livet erbjuder?

– Nej, uppenbarligen inte. Vi kanske har det för tråkigt helt enkelt, säger Malin Persson.

 


 

Åsa-Mia Fellinger

Renewmag.se © 2011. Alla rättigheter reserverade.

2017-03-13T11:52:07+00:00