Jakten efter talang

Har precis avslutat första delen i temaserien om talang, framför allt jakten efter talang. Det är tre saker som jag funderar över. För det första:  Enligt dem som jag intervjuade är talang en medfödd begåvning. Men det räcker inte med det, utan man måste träna och leka mycket med boll för att kunna tillvarata den medfödda begåvningen  Detta både går emot och bekräftar det som Anders Ericsson, professor i psykologi vid Florida State University, uttryckte i en artikel i Svenska Dagbladet för snart en veckan sedan (111020). Enligt honom är talang inte alls något medfött, utan en produkt av åtskilliga timmars träning. Däremot kan man födas med vissa fysiska förutsättningar som underlättar för en. Det är till exempel bra att vara lång om man ska spela basket.  Professor Ericsson fokuserar på vad som krävs för att nå mycket framstående – exceptionella- prestationer.  Personerna som Renew Magazine intervjuade anser också att det krävs massiv träning för att kunna nå världsklass. Det är det som Good to Great Tennis Academy vill erbjuda sina talangfulla juniorer.  Men medfödd begåvning krävs alltså också, enligt dem, för att kunna bli riktigt bra. Kanske blir den medfödda talangen mer utslagsgivande på nivåerna där man inte elitsatsar? Vad tror du?

Den andra saken som jag går och grunnar på, är själva träningen. Alla verkar vara överens om att träningen ska vara av hög kvalitet, det vill säga teknikinriktad, allsidig, anpassad till åldern och rolig. Inte minst för de yngre barnen, vars hjärnor är mer plastiska är därmed mer mottagliga.  

Dessvärre ser det inte ut så inom många klubbar, i alla fall inte i Stockholm. De som, till exempel inom Brommapojkarna, får tillgång till flest träningstider med utbildade tränare är väldigt få. De övriga lagen – så kallade breddlagen- har föräldrar som tränare. Talangerna ges alltså mycket bättre förutsättningar att utvecklas än det stora flertalet.  Inte konstigt att de blir bättre.

Det skulle vara mycket spännande att se vad som hände om alla som ville fick lika möjligheter. Skulle vi få fram fler talanger då? Och fler världsspelare? Ja, jag vet att det skulle kosta en massa pengar och vara svårt att organisera. Men ändå?

För det tredje – det här med selektering av barn utifrån hur talangfulla de bedöms vara. Som förälder har jag sett detta på nära håll. En av mina söner tränade tennis i en klubb, där man i slutet av varje vårtermin fick besked om man fick fortsätta i tennisskolan eller ej. Beskedet kom per post! Mitt barn tillhörde de utvalda. Brevet som damp ner i brevlådan varje år, var alltså ingen fara för hans del. Nu valde vi ändå att byta klubb. I den nya klubben tränar en pojke, som blev bortgallrad av den stora tennisklubben. Redan som sjuåring. Nu kommer det intressanta – denna pojke har utvecklats till en betydligt duktigare tennisspelare än många av dem som fick stanna kvar i den stora klubben. Enligt professor Ericsons forskning förhåller det sig på följande vis:

”med rätt motivation verkar de allra flesta kunna bli väldigt duktiga inom ett område – om de nu vill.”

Pojken som inte bedömdes som talangfull av den stora klubben älskar tennis. Han vill inget hellre än att träna och tävla. Och hans passion och målmedvetenhet ger tydliga och mycket positiva resultat.  Tack och lov, säger jag, att han inte gav upp när han blev bortgallrad. Det har däremot många andra gjort som fått det där dystra beskedet per post. Ja, jag vet, det råder banbrist i Stockholm och den stora tennisklubben är en uttalad elitklubb. Tro mig, jag har absolut inget emot elitsatsande barn- tvärtom. Frågan är bara utifrån vad gallrar man? Och inte minst hur går man tillväga?

Avslutningsvis -borde inte vilja och passion styra vilka som får flest träningstider och tillgång de bästa tränarna?  Och borde man inte de låta äldre barn, som fått lust till en idrott, få möjlighet att börja. I Stockholm är det nästan omöjligt att  komma med i en idrott om du inte börjat redan som sexåring.

Jag har mycket att fundera på och att diskutera. Underbart. Jag älskar mitt jobb som skribent. 

Åsa-Mia Fellinger, Renew Magazine

Läs mer under länken http://renewmag.se/bloggar/redaktionen/

2017-03-13T11:52:07+00:00