Många timmars lek med boll tas ofta för talang

Lasse Eriksson har en lång och diger tränarkarriär inom tennis bakom sig, se i slutet av artikeln.  Dessutom har han själv tävlingsspelat sedan barnsben. Lasse Eriksson anser att man redan vid sex-sjuårsåldern kan se om någon har fallenhet för tennis. Man ser ett bollsinne. Men talang handlar också om erfarenhet av boll.

– Om man har lekt mycket med boll som liten får man det mycket lättare senare. Som tränare har man lätt att säga att någon har talang, när det egentligen handlar om att barnet har fler träningstimmar i kroppen.

Umgänge och lek vid klubben viktigt

Lasse Eriksson betonar miljöns betydelse för att få fram talangfulla tennisspelare. Det handlar om att skapa ett sammanhang i tennisklubben, som uppmuntrar till socialt umgänge och spontanspel. Växjö tennisklubb är, enligt honom ett bra exempel på detta.

– Där är det en samlingsplats vid tennisen, man hänger mycket vid anläggningen, barnen står tidigt och slår mot väggen och vid minitennisbanorna.

Om dessutom föräldrarna är intresserade av tennis och tidigt står och slår med barnen finns det ytterligare förutsättningar för att slipa talangen.

– Ju fler timmar man får i sig, desto bättre ser det oftast ut.

 Mycket spel krävs för att bli bra

Att spela mycket är alltså avgörande för att kunna bli en bra tennisspelare. Några timmars strukturerad träning räcker för de yngre barnen, men den spontana tennisen (mot bollplank, över minitennisnät eller poängspel med kompisar eller föräldrar) är central för att utveckla talangen. Kravlösheten är ett måste, menar Lasse Eriksson. Och glädjen. Det är barnet som ska vilja spela tennis. Och senare vilja tävla.

– Det ska vara kravlöst.  Jag tror inte alls man ska vara inne och rota och prata en massa teknik när de är små, utan korta och roliga teknikpass. Det allra viktigast är få till en samlingsplats så att de som tycker om tennis kommer att spendera mycket tid på tennisklubben, spela mycket med varandra…

Lasse Eriksson ser positivt på att kombinera tennisträningen med andra idrotter, i synnerhet fotboll och ishockey eftersom rörelsemönstret som i tennis, med låga knän och tvära vändning, även förekommer inom de idrotterna.

Tävlingstennis är oerhört krävande

Om man vill lyckas som tävlingsspelare, måste man snart öka på träningen, inte minst den fysiska träningen. Tävlingstennis är oerhört krävande sport. Bra kondition, styrka och uthållighet är därför ett måste. Liksom mental styrka, driv, spelförståelse och uthållighet.  Det ställs också stora krav på familjen, eftersom det är föräldrarna som skjutsar barnet till tävlingar. Både tid och pengar går åt.

 Gallring av barn inget som leder till elitspelare

I många Stockholmsklubbar är det vanligt att man tidigt gallrar barn utifrån vad man anser vara talang, och låter dessa få många fler träningstider och bättre tränare. Hur ser han på det?

– Jag tror personligen inte att det är de som fortsätter när de är sjutton arton år. De kommer istället från helt andra miljöer. Det där är att man väljer några timmar mer eller mindre, ska mer ha att göra med om de vill tävla. De som tävlar och är roade av att tävla, ska man försöka ge mer tid, i övrigt behöver man inte bryta sönder grupperna så tidigt.

Lasse har under sin tränarkarriär sett många talanger ge upp sitt tennisspelande. Av alla de som under de senaste tio åren, varit rankade etta och två i sina respektive åldersgrupper, har få valt att fortsätta med tennisen, berättar han. Vad beror det på?

– Svårt säga något gemensamt, men det är en väldigt lång väg från att ha varit junioretta i Sverige till att få tennis till yrket på seniornivå. När det har gått upp för dem att det fordras så kolossalt mycket arbete, och ekonomisk hjälp, då tror jag många tycker att det är lättare att klara av någon form av utbildning. Det finns ju ingen garanti att man kommer bli rankad bland de femtio bästa i världen och tjäna en massa pengar.

Är det svårare inom tennis än fotboll att nå ekonomisk framgång?

– Det är mycket svårt inom tennisen. Robin Söderling är den enda i Sverige som får pengar över av sin tennis. Ingen annan av killarna. På tjejsidan är det Sofia Arvidsson o Johanna Larsson som går plus. I fotboll, däremot, kan du spela i Superettan och klara av brödfödan

__________________________________________


Åsa-Mia Fellinger

Renewmag.se © 2011. Alla rättigheter reserverade.

 

2017-03-13T11:52:08+00:00