Akademin för supertalanger

De vet verkligen vad som krävs för att nå världsklass. Alla tre har en imponerande tenniskarriär bakom sig. Nu vill de dela med sig av sina kunskaper, erfarenheter och sitt engagemang. Därför har de startat verksamheten för supertalanger – Good to Great Tennis Academy.

Det går inte att ta miste på att de brinner för sin sak. Det nästan vibrerar av passion och engagemang från Nicklas Kulti och Mikael Tillström, som tillsammans med Magnus Norman driver tennisakademin Good to Great sedan snart ett år tillbaka. Tennis är fortfarande det roligaste de vet. Och de brinner för att Sverige ska återta sin plats som ledande tennisnation.

Miljön är A och O

Målgruppen för Good to Great är talangfulla ungdomar som vill satsa på sin tennis. Syftet är att erbjuda en inspirerande miljö, där de kan utvecklas från bra spelare till spelare av internationell toppklass.

– Det är en av de främsta anledningarna till att vi behöver ett elitcentrum – för miljön, säger Mikael Tillström. Visionen är att bygga norra Europas ledande tenniscenter. Fram tills dess har man en mobil akademi, med Salk*-hallens inne- och utebanor som bas. I nuläget har man nitton elever från hela landet, men många fler vill in. Och man skulle gärna ta emot fler. Men problemet är framför allt banbristen och att få ihop träningspassen med adepternas skolgång.

– Det är många pusselbitar som måste stämma, säger Nicklas Kulti

Värderingarna är viktiga

I sitt arbetet utgår man från en värdegrund, som handlar om att vara mentalt närvarande, att ha rätt attityd, att alltid ge sitt bästa samt att visa respekt mot sig själv och andra. Dessa värden har man fångat i förkortningen CARE- Concentration, Attitude, Respect, Energy.

– Att varje dag göra sig själv rättvisa, försöker vi att förmedla. Respekten är viktig, mot sig själv och mot de andra som man tränar med. Att inse i en individuell sport att man blir en del i ett lag när man kommer hit. Visst, vi är konkurrenter, men vi lär enormt mycket av varandra. Och vi har kul tillsammans, säger Mikael Tillström. För en del talanger som kommer till akademin, är det viktigt att se hur betydelsefull själva viljan och kamplusten är för att kunna blir riktigt bra.

– För den som har haft det mycket lätt för sig, är det viktigt att få se den andra varianten, en person som springer till sista blodsdroppen. Om den attityden kan smitta av sig, ja då har man skapat någon som blir giftig… I unga åldrar finns inte styrkan. Så de som jobbar hårt har inte kunnat såra den extrema talangen. Men ju äldre de blir, desto mer kommer gapet att minska om inte talangen själv gasar.

Ledarskapet är A och O

Kulti och Tillström betonar ledarskapet betydelse för talangutveckling Hur arbetar de själva som ledare?

– Energi, vi jobbar mycket med att ha energi på banan. Ge energi… Vara hundra procent närvarande och fokuserade… Hitta ett tilltal som passar spelarnas sinne…Vi försöker hitta det bästa som vi själva har haft i våra tränare – energi och driv… Vi vill förmedla till våra spelare att det här är det roligaste som finns, det är fantastiskt kul. Vi vet att de är en tuff resa, att det gör ont många gånger, men när man har tagit sig genom det, är det helt fantastiskt, säger Mikael Tillström

– Ja, det är verkligen värt allt slit, säger Nicklas Kulti.

 

Nicklas Kulti presenterar Good to Great

Åsa-Mia Fellinger

Renewmag.se © 2011. Alla rättigheter reserverade.

 

 

2017-03-13T11:52:08+00:00